Helyi közélet

2013.10.31. 09:09

Tanár úr a napos oldalról

Miskolc - Radványi Árpád a 23. tanévét kezdte az idén.

Miskolc - Radványi Árpád a 23. tanévét kezdte az idén.Hálás vagyok a szüleimnek és sorsnak, hogy tanár lehetek! - mondja Radványi Árpád, az idén fél évszázados fennállását ünneplő miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola igazgató-helyettese.

A 45 esztendős pedagógus - "Árpi bácsi" - szerint döntő szerepet játszott mindebben az iskolaválasztás is: alapfokú tanulmányait a Fazekas utcai általánosban végezte, majd következett a Földes Ferenc Gimnázium az életében.

- Olyanok oktattak, akik nagyon sokat adtak, így aztán már azokban az időkben sem volt kérdés, hogy tanár leszek! - jelenti ki határozottan.

A Könyvesben 1991 óta tanít, idén a 23. tanévét kezdte. Unszolásunkra elárulja, hogy persze számtalan lehetősége lett volna munkahelyet váltania, de neki a Könyves a nagybetűs iskola. Nem is csoda, öt osztályát kísérhette ballagáson.

Holtig tanul

A Nyíregyházi Főiskolán és a Miskolci Egyetemen pallérozódott tanár, aki jelenleg a BME-n fejleszti tudását - mert szerinte a jó tanár is holtig tanul - egyébként nős ember. Neje, Rita is pedagógus: angolt tanít. Fruzsi lánya a Diósgyőri Gimnáziumban 11. osztályos, míg nagy fia, Ádám harmadéves orvostanhallgató Debrecenben.

Radványi tanár úr gyermekkora óta Diósgyőr drukker - a szerdai cigándi kupameccsen is ott volt - , de ahogy mondja a foci mellett a kosárlabda is végigkísérte az életét. természetesen szombaton is ott lesz a Fradi ellen a "napos oldalon".

- A sport mindig is fontos volt a család életében - teszi hozzá. - A tanítás mellett a régi Miskolc- és Zemplén ralikon, és a miskolci salakmotoros eseményeken is tevékenykedtem. Utólag, évek múltán kijelenthetem, hogy a közösség, a társaság és a barátságok miatt.

Majd kérdésünkre úgy fogalmaz kérdésünkre, hogy Miskolc lehet, hogy nem a világ közepe, de számára mindig is a legkedvesebb hely lesz.

- A ralin való tüsténkedést felváltotta a kert, a kutya és a kemencézés - sorolja. - Ráadásul találtam még valamit, mégpedig a fát, amelyet megmunkálhatok.

Bakancslista

A Könyves igazgató-helyettesétől megtudjuk azt is, hogy reményei szerint a horgászatra is lesz ideje. Felvetjük: van-e bakancslistája a nyugdíjas évekre?

- Mindig eszembe jut, hogy milyen jó lenne felkeresni a nagy történelmi helyszíneket! Egyiptomot, Pompeit, Rómát... - válaszolja. - Aztán arra jutok, hogy szerencsére itthon is van mit körbejárni, megnézni és természetesen mindezt továbbadni a gyerekeknek! Ugyanis Magyarország is csodás. Azonban ha ebben a pillanatban választanom kellene, akkor egy nagy erdélyi körúton vennék részt.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában