Helyi közélet

2013.10.15. 08:26

Rendőrökkel riogatja a felhasználókat a vírus

Miskolc - Gyanús oldal jelent meg egyik olvasónk számítógépén vasárnap este, osztotta meg szerkesztőségünkkel.

Miskolc - Gyanús oldal jelent meg egyik olvasónk számítógépén vasárnap este, osztotta meg szerkesztőségünkkel. A Nemzeti Nyomozó Iroda nevében üzenet jelentet meg a képernyőjén, ami gyanúsan rossz magyarsággal figyelmeztette a felhasználót, hogy „tiltott tartalmú pornográf felvételek megtekintése, tárolása” miatt eljárást indítottak ellene, és a pácból csak úgy mászhat ki, ha 20-25 ezer forintot átutal egy megadott számlaszámra, különben öt és 11 év közötti börtönbüntetésre számíthat. Olvasónk a számos gyanús jel miatt felhívta a 112-t, ahol felvilágosították, hogy majdnem áldozatul esett egy újfajta internetes csalásnak.

Maga a módszer már nem is annyira új, a jelenséget egy internetről begyűjtött vírus okozza, amitől kissé körülményes, de megfelelő vírusirtó szoftver és egy kis szakértelemmel meg lehet szabadulni.

Augusztusban egy hasonló vírus a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” nevében „zárolta” a számítógépet addig, míg a fertőzött gép gazdája nem fizetett 20-25 ezer forintot. A vírus megjelenésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: „a rendőrség soha senkinek sem zárolja a számítógépét internetes rendszeren keresztül”, és hogy büntetőeljárást néhány ezer forint befizetésével nem lehet elkerülni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában