Helyi közélet

2013.10.23. 10:27

Október 23. - A helyi hősökre is emlékeztek Borsodnádasdon

Borsodnádasd - Az idén átadott új borsodnádasdi Közösségi Házban emlékeztek az októberi forradalom és szabadságharc eseményeire.

Borsodnádasd - Az idén átadott új borsodnádasdi Közösségi Házban emlékeztek az októberi forradalom és szabadságharc eseményeire.A helyi iskolásokkal és a meghívott vendégekkel zsúfolásig megtelt nagyteremben a Himnusz hangjai után Kormos Krisztián szólt a megjelentekhez. Borsodnádasd polgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte: Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, amely nemcsak nekünk, hanem a 20. század világtörténelmében számos nép közös ünnepének számít. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, és a szabadság szeretetére emlékeztet. A magyarországi események nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség. Kormos Krisztián külön kitért ’56 őszének helyi vonatkozására is.

Vérmentes nádasdi forradalom

- Nem szabad megfeledkeznünk azokról a nádasdiakról, akik a frontvonalon harcoltak a hazáért – fogalmazott Kormos Krisztián. – Meg kell emlékeznünk a Budapesten tanuló Gyárfás Gézáról, a 15 éves diákról, aki valószínűleg a Honvédelmi Minisztériumnál történt sortűzben veszítette életét október 24-én. Zeitlinger Géza a második világháborúban harcolt a hazáért, egy a Rákosi rendszert kritizáló mondatáért 1,5 év börtönt kapott. Tanulságos a családjánál lefolytatott ÁVÓ-s házkutatási jegyzőkönyv, amely a helytörténeti gyűjteményben megtekinthető. Hasonló viszontagságokon ment át több nádasdi parasztgazda is, köztük Kovács Mátyás. A forradalom napjaiban a Szabad Ózd lap újságírója volt Talján Pál, akinek cikkeiből nyomon tudjuk követni a nádasdi eseményeket. Így azt is, hogy az itteniek élelmiszert gyűjtöttek a budapestieknek. Rendelkezünk azon családok névsorával is, akik jelentkeztek árván maradt gyerekek befogadására. A Lemezgyár Munkástanácsát Pál István vezette, akinek döntő érdeme volt abban, hogy vérmentes volt a forradalom Borsodnádasdon. Mit üzen hát 1956? Elsősorban azt, hogy a magyarság egy rettenetes és vesztes háború, az ország ismételt megcsonkítása és egy évtized kegyetlen zsarnoksága után is fel tudott emelkedni.

Az 1956-os borsodnádasdi megemlékezésen a polgármester ünnepi szavait követően emlékműsort adtak el a helyi diákok. A Móra Ferenc Általános Iskola hetedik osztályos tanulói elevenítették föl, hogy mi történt 57 évvel ezelőtt ilyenkor a magyar fővárosban.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában