Helyi közélet

2013.10.16. 10:18

Nyugatra és tőlünk nyugatabbra elvándorló orvosok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az nem újság, hogy tartósan betöltetlen praxisok vannak a megyében, de egyre több az elvándorló is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az nem újság, hogy tartósan betöltetlen praxisok vannak a megyében, de egyre több az elvándorló is.Országosan valamelyest csökkent az idei első három negyedévben az egészségügyi dolgozók elvándorlása, egyedül a gyógyszerészek és a szülésznők közül vállaltak többen munkát külföldön, mint tavaly. Az orvosi szakmák migrációs listáját a belgyógyászok és a háziorvosok vezetik, mindkét területről félszázan-félszázan távoztak. Továbbra is a fiatalok vágyódnak el leginkább, az idén eddig útnak indult egészségügyiek több mint 80 százaléka 45 év alatti, tudhattuk meg a Magyar Orvosi Kamara és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete minap ismertetett felméréséből.

– Kelet-Magyarország mindig is későn reagál a dolgokra, ez a fáziskésés az orvosmigrációban is érezhető – mondta dr. Nagy Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató-helyettese, szülész nőgyógyász főorvos. – Eddig inkább csak hallottunk róla, most már egyre inkább a saját bőrünkön is tapasztaljuk. Csak a saját osztályomról 4 orvos távozott idén, de a jobb pénzügyi feltételek miatt vált meg a kórháztól például aneszteziológus és traumatológus is. Nem mind külföldre mentek, de valamennyien magán kórházakban dolgoznak. Egy volt fiatal kollégámról tudom, hogy Londonban az itteni javadalmazásának a nyolcszorosát kapja.

Elkelnének az újak

Az idén külföldi munkavállalás miatt mindössze egy intenzívterápiás orvos szerződése szűnt meg a Miskolci Semmelweis Kórházban, tájékoztatott dr. Pap Tibor orvosigazgató, bár a MISEK-ből az előző években is inkább csak 1-2 szakember, jobbára rezidensek és szakorvosjelöltek távoztak. Indokolni nem kell a távozásuk okát, így csak sejthető, hogy külföldre mentek. Míg országosan a pszichiátria, a tüdőgyógyászat, az infektológia, az intenzívterápia és aneszteziológia, valamint a patológia jelenti a hiányszakmák sorrendjét, ebben az intézményben a tüdőgyógyászat, az infektológia és pszichiátria területére sikerült új kollégákat találni.

– A legtöbb osztályunkra tudnánk új orvosokat fogadni, és ez alighanem igaz az egész régióra. Ennek ellenére nem mondható, hogy nálunk bárhol is kritikus volna a szakemberhiány. Viszont azt mi is tapasztaljuk, hogy a fiatalok a külföldi munkavállalásban is gondolkodnak, hiszen míg korábban egy-egy meghirdetett rezidensi állásra többen is jelentkeztek, addig most kisebb az érdeklődés – mondta dr. Pap Tibor. – A szülésznői állásaink mind be vannak töltve, körükben nem észleljük a külföldi munkavállalás céljából történő elvándorlást. Az ápolónők esetében jellemzőbb, hogy sokan próbálnak meg külföldön álláshoz jutni, de a munkaszerződések felbontásának okairól nincs mindig információnk.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában