Helyi közélet

2013.10.11. 10:51

Diósgyőri stadion: Lehet olyan is, hasonló is

Miskolc - Jó lenne, ha 2014 őszén már lennének elkészült ,,dolgok”, épületek.

Miskolc - Jó lenne, ha 2014 őszén már lennének elkészült ,,dolgok”, épületek.Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot az a hír, mely szerint 2014-ben, valamint 2015- ben 1,75-1,75 milliárd forint állami forrás érkezhet a diósgyőri stadion fejlesztésére, rekonstrukciójára. Ezen tételek ugyanis ott szerepelnek a kormány által nemrégiben benyújtott 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatban. - A költségvetés tárgyalása még nem kezdődött el, erre vélhetően október végén, november elején kerül sor, november vége felé pedig elfogadhatja az Országgyűlés – mondta az Észak-Magyarországnak Zsiga Marcell országgyűlési képviselő, Miskolc sportért felelős alpolgármestere.

Szurkolók bevonása

A politikustól ezt követően azt kérdeztük: vajon az önkormányzat részéről szerkesztőségünknek hétfőn elküldött stadion látványterv mennyiben vehető ,,készpénznek”, frissnek? Ugyanis van benne olyan rész, mondat, amely szerint egy ütemet már el kellett volna végezni a 2013/2014-es szezon kezdetéig (a jelenlegi füves pálya eltolása a meglévő új lelátórész felé, az atlétikai pálya megszüntetésével).

– Nincs betonba öntve, hogy olyan lesz a stadion, mint ahogyan az a szóban forgó látványterven szerepel. Olyan is lehet, de hasonló is, elképzelhető, hogy egyes helyen finomítani kell majd menet közben, például költséghatékonyság miatt, míg más maradhat úgy, ahogyan abban a dokumentációban kinéz – tette hozzá Zsiga Marcell. – Fontos ez is, de fontos az, hogy szeretnénk minél jobban bevonni a szurkolókat, akik hasznosítható ötleteikkel, elképzeléseikkel segíthetnek, nem elsősorban bennünket, hanem a tervezőket. Felmerült már az, hogy nagyon jó lenne majd egy olyan kulturált helyiség, ahol a szülők meg tudnák várni az éppen edzésen lévő gyermeküket, vagy egy DVTK Múzeum.

Helyi vállalkozások

A látványtervben összesen hat ütem van felsorolva, a negyedikben az, hogy az évekkel ezelőtt felújított tribünt is elbontanák és ideiglenesen konténerekben lennének elhelyezve a labdarúgók, a stadion használói.

– Volt ilyen elképzelés, de én úgy gondolom, nem biztos, hogy ezt feltétlenül meg kell tenni a rekonstrukció során – nyilatkozta Zsiga Marcell.

– Tavaly már jelentek meg újságcikkek a felújításról és ezekben, emlékeim szerint, az volt, hogy ha a pályát eltolják, miután felszedésre került a rekortán, akkor a meglévő tribün és az új pályatest között elfér egy új klubház, amelynek kiszolgáló létesítménye lehetne a jelenlegi.

Mindenfajta beruházás során ,,meg kell járni” a szokásos utakat, be kell szerezni a szükséges engedélyeket, ki kell választani tervezőt, kivitelezőt, stb...

– Ez a stadion a városé, úgyhogy az ideális az lenne, ha a munkálatok során minél több helyi vállalkozás juthatna szerephez – fogalmazta meg mindezt az alpolgármester.

– Azt gondolom, az lenne a megfelelő megoldás, ha ezen fejlesztést a kormánybiztos, Vígh László kordinálná, már csak azért is, mert kormányzati beruházás esetén bizonyos határidők rövidebbek, amely felgyorsíthatja az építkezést. Most, ebben a pillanatban nehéz megmondani, hogy pontosan mikor lehet a látványtervhez hasonló a stadion, mi mindenesetre azt szeretnénk, ha 2014 őszére már lenne olyan állapotban a létesítmény, elkészülnének olyan épületek, amelyeket át lehet adni, amelyek által komfortosabban érzik majd magukat mind a szurkolók, mind pedig a labdarúgók.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában