Helyi közélet

2013.10.25. 19:32

Brüsszeli díj az egyetemnek

Miskolc - A Miskolci Egyetemen folyó foglalkozás-egészségügyi programot modellértékűnek találták az EU-ban.

Miskolc - A Miskolci Egyetemen folyó foglalkozás-egészségügyi programot modellértékűnek találták az EU-ban.Az Európai Unió Egészség Programja keretében tartott nemzetközi konferencián évről évre bemutatják azokat a munkahelyi egészségfejlesztő programokat, amelyeket követendőnek találnak. Az idei rendezvényre Magyarország két modellt tartott érdemesnek nemzetközi bemutatásra, az egyik a MOL-é volt, a másik a Miskolci Egyetemen már 1989-től alkalmazott programé. Kidolgozóját, dr. Felszeghi Sára főorvost, az egyetemen működő Egészségügyi Szakmai és Módszertani Központ (ESZMK) vezetőjét kérték fel, hogy az október 22-23-i brüsszeli rendezvényen meghívott előadóként számoljon be a ESZMK tevékenységéről.

– A mintegy félórás, angol nyelven tartott előadásomban elmondtam, hogy a Miskolci Egyetem rendszeressé tettük a rizikófaktorok szűrését. Az elmúlt öt év alatt e szűréseknek köszönhetően az összes krónikus betegség csaknem 31 százalékát mi diagnosztizáltuk a munkaköri alkalmassági vizsgálatok keretében. Számos olyan dolgozóról derült ki, hogy cukorbeteg, szív- érrendszeri (például magasvérnyomás) betegségben szenved, aki nem is tudott róla. Ezeket a betegeket gondozzuk, egyénre szabott tanácsokkal látjuk el, ami kiterjed az étkezésre, a mozgásra, a munkavégzés körülményeire is. A diagnózisról értesítjük az illetékes háziorvost – foglalja össze a lényeget dr. Felszeghi Sára. A főorvos által kidolgozott, általa vezetett munkát Brüsszel kiemelkedőnek, modellértékűnek találta, és kitüntetéssel ismerte el. Az erről szóló oklevél címzettje a közös munkát végző „Miskolci Egyetem ESZM Központ”. Dr. Felszeghi Sára előadása iránt máris több uniós országból érdeklődtek.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában