Helyi közélet

2013.10.10. 12:14

A vád: megrúgta őreit

Miskolc - Hivatalos személy elleni erőszakkal bővítette bűnlajstromát a 24 éves férfi.

Miskolc - Hivatalos személy elleni erőszakkal bővítette bűnlajstromát a 24 éves férfi.Körszállítással érkezett január közepén, egy hétfői estén a miskolci börtönbe a vádlott, aki jogerős börtönbüntetését tölti éppen. A lopások, garázdaság, zaklatás, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, s végül életveszélyt okozó testi sértés miatt már jogerősen többször elítélt fiatalembernek már jól kellett volna ismernie a börtönökben uralkodó rendet. Ennek ellenére hőzöngeni kezdett, amikor a befogadása során közölte vele a főfelügyelő, hogy nem vihet be magával két rádiót. Alapvetően egyet sem használhatna addig, míg a büntetés-végrehajtás által elismert szakértő ki nem mondja róla, hogy az biztonságos és nincsenek benne tiltott dolgok – például elrejtett mobiltelefon.

Szitkozódni kezdett

A főfelügyelő elmondta emberünknek, hogy a két rádiót megőrzésre átveszi, de a férfi szitkozódni kezdett. A többi fogva tartottat felkísérték, őt pedig felszólították, hogy rakja holmiját a folyosó egyik szekrényébe, és vonuljon be a fogdaként használt 108-as zárkába. A férfi azonban erre nem volt hajlandó, többszöri felszólítás ellenére sem ment be a fogdára, ezért a főfelügyelő utasította a szinten lévő fegyőröket, hogy testi kényszer alkalmazásával helyezzék be a férfit az elkülönítő helyiségbe.

Két oldalról ketten fogták meg a karját, de a férfi nem volt hajlandó velük menni, dulakodni kezdett őreivel, akik valahogy mégis betuszkolták, bevonszolták a cellába. A férfi ekkor a lábait nekifeszítette a beton priccs szélének, és a keskeny helyiség falához lökte őreit. Segítségül egy harmadik őr érkezett, aki lefeszítette a rab lábait a priccs széléről, majd kollégáit megkerülve próbált a fiatalember megbilincselésében segédkezni. A félig lenyomott férfi azonban nem hagyta magát, időnként hátra- hátra rúgott. Kétszer találta gyomron az egyik, egyszer sípcsonton másik őrét, végül azonban mégis rákerült a bilincs. A férfi ekkor nyugodott meg, így őrei akadály nélkül kísérhették az orvoshoz, ami minden esetben kötelező, ha kényszerítő eszközt használnak a fogva tartotton. Itt kiderült, az őrök egyike nyolc napon belüli sérülést szenvedett, a gyomron rúgott kollégája viszont sérülés nélkül úszta meg a kalandot.

A rúgkapáló fogoly ügye tegnap került a Miskolci Járásbíróság elé, ahol a vádirat ismertetése után négy fegyőrt hallgatott meg a bíróság tanúként. Egyikük elmondta, már 11 éve dolgozik a büntetés- végrehajtási intézetben, így a gyakran vissza-visszatérő férfit is ismeri, de eddig soha nem tűnt kezelhetetlennek. Egy másik fegyőr utalt arra is, hogy valószínűleg gyógyszer hatása alatt állhatott.

A vádhatóság képviselője perbeszéde során fenntartotta a vádat, és a büntetési tétel felső traktusához közeli, letöltendő szabadságvesztést kért a vádlottra. A védő viszont arra hivatkozott, hogy a vádlott dulakodás közben valóban megrúghatta őreit, de nem szándékosan tette, márpedig a hivatalos személy elleni erőszakot csak így lehet elkövetni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában