Helyi közélet

2013.09.23. 08:23

Újabb fordulat a temetőügyben Szikszón

Szikszó - Kezdeményezték a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság szikszói ülését.

Szikszó - Kezdeményezték a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság szikszói ülését.Zvarych Vladyslav ukrán állampolgár kezdeményezésre feltárásokat végeztek Szikszón a helyi óvoda udvarán, a volt szovjet hősi temető 1999-es áthelyezésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. Ekkor beigazolódott a kegyeletsértés és a nem szakszerűen elvégzett exhumálás gyanúja. A pénteki bizottsági ülésen újabb fordulatot vett a szovjet hősi temető ügye - adja hírül az önkormányzat közleménye.

A koronatanú vallomása

Zvarych Vladyslav kezdeményezésére - aki kérte a szikszói rendőrőrs parancsnokának, Polgári Sándornak meghívását is - pénteken újra összeült az a bizottság, amelyet az ügy megnyugtató rendezésére hívott életre Szikszó önkormányzata. A résztvevők meghallgatták Gulyás Jánost, aki a feltárás és a temetés idejében a szikszói temető fenntartásáért felelt. Gulyás János szavai megerősítették Zvarych Vladyslav gyanúját, hogy a feltárás, az újra temetés szakszerűtlen és szabálytalan volt. Az engedélyekkel ellentétben nem nyáron, hanem novemberben végezték az exhumálást. Gulyás János visszaemlékezése szerint 158 koponyát és csontokat zsákokban kapta meg a szikszói köztemetőbe való elhelyezésre. Neki is tudomása volt arról, hogy az említett területen legalább 600 halott volt eltemetve. Az exhumált tetemeket hosszabb időn keresztül tárolták a temető egyik helyiségében. Fogalmazása szerint: „ fű alatt” , zsákokban helyezték a földbe azokat.

Zvarych Vladyslav mélységes felháborodásának adott hangot az ülésen, hiszen az exhumálás és újra temetés nemzetközi szabályait lábbal tiporta Szikszó akkori városvezetése. Vélelmezi: Panyik József akkori polgármester bűncselekményt követett el, ezért a bizottsági jegyzőkönyvet átadta a jelen lévő Polgári Sándor parancsnoknak, hogy kezdjék meg az ügy kivizsgálását. Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt: Szikszó szeretné mihamarabb megnyugtatóan elrendezni a problémát. Ennek érdekében kezdeményezte a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság szikszói kihelyezett ülését. Itt döntést hozhatnak a lehetséges megoldásokról. Az egyik javaslat a szikszói óvodaudvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, a másik pedig köztemetőből a holttestek visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.

Annak is hangot adott Füzesséri József, hogy Szikszó önkormányzata nem rendelkezik azzal a forrással, amellyel az előző városvezetés hibájából történő problémát önerőből megoldhatná. Ezért kormányzati segítséget vár. Bízik benne: az előző városvezetés bűneiért nem fognak kevesebbet kapni a ma Szikszón élők. Ezért az elmúlt hetekben megkeresték a Miniszterelnöki Hivatalt, a Honvédelmi Minisztériumot, a Külügyminisztériumot és az Önkormányzati Minisztériumot, de választ eddig sehonnan sem kaptak.

ÉM-BGy


Előzmények:

Szikszó - Szikszó kormányzati segítséget vár a volt szovjet hősi temető ügyében.

Szikszó - Beigazolódni látszik a kegyeletsértés gyanúja Szikszón a volt szovjet hősi temető feltárásánál - adja hírül közleményében a szikszói önkormányzat.

Szikszó - Ukrán hozzátartozók kezdeményezésére Szikszón elkezdték az egykori tömegsírok feltárását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában