Helyi közélet

2013.09.27. 21:23

Ötvenezer embert érintő ivóvízfejlesztés

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Borsodvíz Zrt. 1 596 415 770 forint svájci támogatást nyert "Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése" című pályázati kiíráson, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Borsodvíz Zrt. 1 596 415 770 forint svájci támogatást nyert "Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése" című pályázati kiíráson, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében.Az 1 878 136 200 forintos összköltségvetésű beruházásból Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11 kistérségi településén – Nyékládháza, Tiszatarján, Alsózsolca, Ároktő, Bükkszentkereszt, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Tarcal, Tokaj, Mezőcsát, Tiszakeszi - korszerűsítik az ivóvízhálózatot, két településen - Simán és Adorján tanyán - pedig hálózatbővítéssel biztosítják a megfelelő színvonalú ivóvízellátást. Ezzel a fejlesztéssel javulni fog 50 ezer ember életminősége, továbbá csökkenthető a régiók közötti társadalmi - és gazdasági különbség.

Az „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő projekt szeptember 27-én, Miskolcon, a Megyeháza Dísztermében megtartott, sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényének résztvevőit elsőként Ficsor Miklós, a Borsodvíz Zrt. cégvezetője üdvözölte, aki megnyitójában jelentősnek nevezte ezt a napot. - Öt éve értesültünk róla, hogy a svájci állam segítséget nyújt projektünk megvalósításához – fogalmazott a cégvezető. - 2009-ben pályáztunk, 2010-ben írtuk alá a megállapodást. Társaságunk ekkora volumenű projektet 10 év alatt tudott volna finanszírozni. Ezért ezúton is szeretnénk megköszönni a Svájci állam támogatását. A magyar állam is felismerte, hogy régiónkban komoly szükség van az ilyen irányú fejlesztésre, melyet abban is kinyilvánított, hogy a pályázathoz, a megvalósításhoz szükséges önerőt 100 százalékban biztosította számunkra. Bízunk benne, hogy Simán és Emődön a napokban elindulhatnak a munkálatok. A többi településen folyik az egyeztetés, az engedélyeztetés.

Példás együttműködéssel

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete köszöntőjében a következőket mondta: - Nagy örömmel veszek részt a Borsodvíz infrastruktúra-fejlesztést szolgáló projektnyitóján. Amikor infrastruktúráról beszélünk, tudjuk, hogy az nagyon lényeges terület. Ha pedig a vízről van szó, tudjuk, hogy az létfontosságú mindannyiunk számára. Tíz hónapja érkeztem Magyarországra, azóta követem nyomon a projekt alakulását. Örömmel tapasztaltam meg, hogy az érintett települések példaértékűen működnek együtt. A beruházással javul a környezetvédelem, 15 százalékkal csökkenthető a vízveszteség és kevesebb karbantartásra lesz szükség, ami olcsóbb üzemeltetést eredményezhet. Közös érdek az ellátás biztonsága, a jó vízminőség. Összefoglalva az a célunk, hogy a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló, 2015 végén befejeződő projektben maximalizáljuk a lakosság számára kézzel fogható előnyöket.

Vouszka Zoltán, a Borsodvíz Zrt. főmérnöke prezentáció keretében mutatta be a projekt részleteit.

A projektindító résztvevőit házigazdaként üdvözölte Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője és Max Schnellmann, a Svájci Hozzájárulás Iroda vezetője, a Svájci Gazdasági Államtitkárság Svájci Hozzájárulási Egység vezető-helyettese. Az érintett települések polgármesterein túl az eseményt megtisztelte jelenlétével Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség NFÜ) több vezető munkatársa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában