Helyi közélet

2013.09.10. 10:32

Nézőpont: Jöhetne a fadrót is

<em>Az azért nem semmi, amikor a belvárosi templom tetejéről is lelopják a rézlemezeket. Csak hogy érzékeljük a helyzetet, a templom tízemeletes bérházak közvetlen szomszédságában áll, egy forgalmas út mellett</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Az azért nem semmi, amikor a belvárosi templom tetejéről is lelopják a rézlemezeket. Csak hogy érzékeljük a helyzetet, a templom tízemeletes bérházak közvetlen szomszédságában áll, egy forgalmas út mellett. Kiss László jegyzete.De mégis megérte felmászni a magasba, ezen a helyen, és lefeszegetni az értékes rezet. A tettesek meglettek néhány óra(!) alatt – nem először. Arról nem szól a fáma, hogy ugyanazon urakról van-e szó, de tény, hogy ez a harmadik eset, és az előző két kanyarban is megfogták a tetteseket.

Őszintén szólva, úgy tűnik, ennek a fémbiznisznek sose lesz vége. Mert megvan a képlet, ami ehhez kell: akad fém, van aki ellopja, és van aki fizet is érte. Ha nem fizetne érte senki, ugyan kinek kellene ez a fémárú, hacsak nem akar otthon a modern fémszobrászat új útjain előrehaladni, és hát ihlete még csak lenne is, de az anyag hiányozna hozzá.

Ahol lakom, ott éjszakánként megfelelő széljárás esetén érezni lehet, ahogy égetik a műanyagot a kábelekről. Aligha valószínű, hogy ez egy másik szobrász csapat, amelyik fémdrótból alkotna, ergo ez is színesfém, ami majd gazdára talál, nem kérdéses. Mindez annak a fényében izgalmas igazán, hogy nem olyan régen azt mondták a jogalkotók, oly mértékben megszigorították a fémátvételt, a telepek működtetését, hogy itt aztán lőttek a fémbiznisznek. Nekem őszintén szólva nem úgy tűnik, hogy sikerült volna totálisan padlóra vinni ezt az egész szürke vagy fekete metálvilágot.

Valahogy az olajszőkítéses szitu jut az eszembe, ahol valójában az egész sundabundának az volt az oka, hogy kétféle gázolaj létezett, kétféle áron. Meg lehetett volna szüntetni egy tollvonással ezt az egészet, és amikor meg is tették, ennek a biznisznek egycsapásra befellegzett. Vajh, mi lehetne a végleges kulcs a fémbizniszes kisajtó bezárásához? És miért nem találják?

Próbáljunk csak egy kicsit hideg fejjel gondolkodni. Fémhulladék, öreg lábas, hűtőszekrény, görbe ásó a háztartásokban ugyan termelődik, de hát azért nem túl sok. Miért nem lehet ezt ugyanúgy begyűjteni, mint a szelektív hulladékot, rendszeresen, szabályozottan, szolgáltató cég által. És vajh, ha már a szerencsétlen dohánybizniszt ennyi balhé felvállalásával nemzeti hálózattá tették, miért ne lehetne ugyanezt tenni a fémfelvásárlással is? Szeretném én látni azt a telepet, ahol ha egy vámos az átvevő, és az lenne kiírva: „Nemzeti NAV Fémhulladék”, mégis beállítanának a templomi rézzel, vagy a csatornafedéllel.

No, de nem így van. És azt is belátom, hogy ez a fémgyűjtögetés sok szegény ember kenyere is, akik ráadásul nem is lopnak, hanem tényleg összeszedik, elkérik. Miért ne lehetne összekötni mindezt mondjuk azzal, hogy összeszednék a műanyaghulladékot is, öreg szatyrot, petpalackot, amelytől megfulladunk, és csak azzal együtt vennének át fémet is? Valamit valamiért, tisztulnának az erdőszélek, a hátsó udvarok, az ország.

Szóval értem, hogy van a szándék a fémbiznisz lenullázására. Csak valahogy erősebben kellene akarni. Különben jönnek majd a műanyag templomtetők, és ha megoldják, hogy vezesse az áramot, jöhet a fadrót is...


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A nyomozási bíró további fogva tartását rendelte el annak a tolvajnak, aki társával a közelmúltban egy miskolci templom tetejét borító rézlemezeket megbontotta és eltulajdonította.

Miskolc - Megrongálták péntekre virradó éjjel a Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközség Győri kapui templomát, rézlemezt feszegetek le a tetejéről, amit elloptak az eleddig ismeretlen elkövetők.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában