Helyi közélet

2013.09.02. 12:58

Nézőpont: A miniszterelnök sem jutott be

<em>Én abban a társadalomban érzem jól magam, ahol gond nélkül lehet viccelni bármilyen hatalmassággal</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Én abban a társadalomban érzem jól magam, ahol gond nélkül lehet viccelni bármilyen hatalmassággal. Kiss László jegyzete.

Orbán Viktor és Dávid Ibolya nem jutottak be a szombati Diósgyőr meccsre. Aki nem olvasta volna, a sztori lényege az, hogy néhány vicces kedvű szurkoló így regisztrálta magát a beléptetéshez, ám az éber biztonsági szolgálat kiszűrte őket. Képzelem ahogy gyanút fogtak. Még Orbán Viktor csak-csak, de Dávid Ibolya? Már rég nem szerepel a politikában, mi a fenének jönne meccsre? Ráadásul így kettesben meg végképp feltűnőek Viktorral… Most a tréfamestereket büntetés fenyegeti, mert amit tettek az törvénybe ütközik – mondják. Biztos így van, hiszen végül is tényleg nem ők voltak Dávid Ibolya és Orbán Viktor, félrevezették az egész beléptető rendszert. Remélem nem tartóztatnak le bűnpártolásért, ha azt mondom, hogy én jót röhögtem az ötleten. Ugyanannyira tetszett, mint amikor az új Duna-híd elnevezési szavazáson Chuck Norris lett a győztes.

Van valami reményt keltő, szívderítő, bátorító, amikor a civilek gúnyt űznek a hivatalosságból, a hatalomból, hiszen miért is ne tennék, az egész rendszer értük van, és nem ők a rendszerért, nem igaz? Kicsit olyan ez, mint amikor bekenjük lekvárral a tanár székét: tudjuk, hogy továbbra is ő fogja osztani az intőt, de mégis tettünk valamit, ami bebizonyítja hogy van itt kurázsi. Az internet az óriási játszótere ennek, hiszen ha történik valami a közéletben, azonnal megszületik a kiforgatott és valóban szellemes verziók sokasága, a durvától a finomabb megoldásokig. Vannak profi k is ezen a téren, és nem akarok reklámot csinálni, de van olyan blog, amely hírekből csinál mindenkit röhögtető álhíreket, meglehetősen nagy látogatottsággal.

A régebbi politikai, közéleti vicceket nem tudom pontosan, kik gyártották, de gyanítom azért alapvetően nem túl népes és széles értelmiségi rétegekhez kötött passzió volt, szemben ma az internet hatalmas birodalmával, ahol valóban működik a demokrácia. Egyetemisták ülnek neki, hogy óriási munkával átszinkronizáljanak híres filmjeleneteket – egész más mondandót telepítve a jelenetbe, avagy képeket, videókat alakítanak át milliom munkaórával pusztán azért, hogy sokan jót röhögjenek.

A humor felszabadít, ez régi igazság, és hát a hatalom egyik típusa sem kedveli igazán a viccet. Értjük mi a viccet, csak nem szeretjük – szól a híres mondás, és az ne tévesszen meg minket, hogy maguk a politikusok is humorizálnak, viccelnek sokszor. Ez a show része, másrészt más az, amikor mi viccelünk a néppel, vagy a népnek, és más az, amikor az velünk. Amikor a fagyi visszanyal.

Én abban a társadalomban érzem jól magam, ahol gond nélkül lehet viccelni bármilyen hatalmassággal. Az Orbán Viktor és Dávid Ibolya nevével belépők szerintem aligha gondolták, hogy tettük homályban marad, mert hát ha egyszer egy rendszer működik, csak kiszűri, nem? Azt remélni merem, hogy a szurkolók valóban nem kapnak büntetést. Már csak azért sem, mert sokan minden gond nélkül megúsztak már eddig is verekedést, brutalitást, uszító ordibálást. Bár azt hiszem Karinthy mondta volt: „humorban nem ismerek tréfát.” Majd most kiderül a hatóság, vajh szó szerint is így gondolja e.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Nem jutott be a DVTK-Újpest FC szombat esti mérkőzésére Orbán Viktor és Dávid Ibolya "alteregója" sem - tudtuk meg. Beléptetésüket a házigazda diósgyőri csapat biztonsági szolgálata nem politikai okból tagadta meg.

Miskolc - Néhány szurkoló fiktív adatokat tartalmazó jeggyel akart bejutni a labdarúgó-mérkőzésre. Kiszűrték őket és büntetőeljárás indult ellenük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában