Helyi közélet

2013.09.24. 08:47

Munkahely és munkaerő is kerestetik

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az álláskeresők kedvelik az állami állásportált, de nem minden munkakör iránt nagy az érdeklődés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az álláskeresők kedvelik az állami állásportált, de nem minden munkakör iránt nagy az érdeklődés.Úgy tűnik, sokan rátaláltak a nyáron indított Virtuális Munkaerőpiac Portálra. A Nemzetgazdasági Minisztérium által üzemeltetett oldal legfőbb feladata, hogy könnyen és gyorsan egymásra találjanak a munkát és munkavállalót keresők. Az oldalra hagyományos álláshirdetéseken kívül a munkaügyi központok által kínált lehetőségek is fent vannak. Hétfőn 164 megyénkbeli hirdetést találtunk a portálon, ezzel a számmal a megyék között csupán a 9. helyen állunk. Telefonos körkérdésünkből kiderült: a munkáltatók azt tapasztalták, hogy sokan az állami állásportál segítségével jutottak hozzájuk.

Segít a portál

Elsőként egy miskolci gépgyártó kft.-nél érdeklődtünk, ahol gépészmérnököt keresnek. Kiderült: a megadott telefonszámot többen is hívták, és ők elmondták, hogy az állami állásportálon találták a hirdetést. Mások nem telefonálnak, hanem beküldik az önéletrajzukat. Az érdeklődés azonban nem túl nagy, eddig 10 alatt van a jelentkezők száma.

A Diamond Dance Tánciskola legutolsó ajánlata szerint igazgatót és igazgatóhelyettest keres. Kulcsár László jelenlegi igazgató lapunknak elmondta, ők a munkaügyi központtal vannak kapcsolatban, az állásportálra is a központ teszi fel a hirdetéseket. A tapasztalat az, hogy bizonyos munkakörökre túlságosan is sokan jelentkeznek, másokra viszont szinte senki. Kerestek például jelmeztárost, ezt a pozíciót 60-an is megpályázták, mivel semmilyen iskolai végzettség nem kellett hozzá. Az informatikus állásra is közel 30-an jelentkeztek, viszont tánctanár, igazgató vagy igazgatóhelyettes senki nem akart eddig lenni. Az igazgató keserűen tette hozzá, hogy bár a művészeti képzésre nagy igény van, diplomás tánctanárokat alig képeznek. A művészeti oktatás pedig épp azt segítené elő, hogy a fiatalok a szabad idejüket ne a sörös pultra támaszkodva töltsék el, hanem találjanak maguknak hasznos és értékes időtöltést.

Délig 10-en

Az egyik hulladékértékesítő társaság rakodómunkást keres. Itt azt tudtuk meg, hogy hirdetésük hétfőn került föl, de délig már 10-en jelentkeztek, akik mind az állásportál segítségével találtak rá az üres álláshelyre. Az ügyintéző szerint megkönnyíti a munkanélküliek dolgát a portál. Az önéletrajzot azonban mindenképpen be kell küldeni, hisz a cég vezetősége ez alapján tud dönteni.

Végül egy fuvarozó cégnél érdeklődtünk. Itt azt tudtuk meg, hogy hirdetésüket sok felé feladták, kapcsolatban vannak a munkaügyi központtal és az állami állásportállal is. Eddig 5-10 jelentkező akadt a sofőri munkára. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy az állami állásportál kinek mennyire segített, mivel nem kérdezték a pályázókat, hogy honnan értesültek az üres, betöltetlen állásról.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában