Helyi közélet

2013.09.10. 17:58

Még nem érkezett válasz a minisztériumokból

Szikszó - Több tízmillió forintba kerülhet Szikszón a hősi temető helyreállítása.

Szikszó - Több tízmillió forintba kerülhet Szikszón a hősi temető helyreállítása.A hősi temető helyreállításának a költsége Szikszón több tízmillió forint is lehet, amely az előző helyhatóság – Panyik József polgármester vezetésével - kegyeletsértő és nem szakszerűen végzett 1999-es exhumálása miatt terheli az önkormányzatot - adja hírül a közleményük. Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár, Zvarych Vladyslav kezdeményezésére indult kutatás arra Szikszón az elmúlt hetekben, hogy 1999-ben szakszerűen végezte-e el az önkormányzat a helyi óvoda udvarán a szovjet hősi temető felszámolását. A feltárásnál több emberi csontot is találtak, így beigazolódott: csupán 70-80 halottat helyeztek át a köztemetőbe, pedig legalább 600-an nyugszanak a sírhelyen.

Szikszón Füzesséri József polgármester vezetésével egy bizottságot hoztak létre az ügy megnyugtató rendezésére. A bizottság tagja lett Zvarych Vladyslav ukrán állampolgár, az ukrán konzul és az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége első titkára, akik javaslatot fogalmaztak meg a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottsághoz. Két lehetséges megoldás jöhet szóba: a szikszói óvoda udvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, vagy a köztemetőből történő 70-80 holttest visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt, hogy az áthelyezés költsége több tízmillió forint is lehet, amely nem áll rendelkezésére az önkormányzatnak. Ezért fordultak levélben a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Honvédelmi Minisztériumhoz, a Külügyminisztériumhoz és az Önkormányzati Minisztériumhoz - bízva abban - hogy mielőbbi anyagi segítséget kapnak a nemzetközileg is preferált ügyben. Ez ideig azonban válasz nem érkezett a minisztériumoktól. Füzesséri József hozzátette: reméli az előző városvezetés bűneiért nem fognak kevesebbet kapni a ma Szikszón élők. Ugyanis ha az önkormányzat magára marad az ügy megoldásában, akkor csak ennek rovására tudja megoldani a problémát, például nem tud adni év végén a nyugdíjasok, rászorulók számára Szikszó Jegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában