Helyi közélet

2013.09.03. 08:06

Ki akar itt egész nap iskolába járni?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok szerint a hátrányos helyzetű gyerekeknek hasznos lesz az egész napos iskola.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pedagógusok szerint a hátrányos helyzetű gyerekeknek hasznos lesz az egész napos iskola.Az iskolák ismét gyerekzsivajtól hangosak, hiszen hétfőn megkezdődött az új tanév. A sok változást hozó szeptember egyik újdonsága, hogy a köznevelési törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak, de a szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak.

De vajon mit csinálnak majd délután 4-ig a gyerekek az iskolában? – kérdeztük az intézményvezetőktől.

Kis csoportokban

A miskolci 21. Számú Általános Iskolában megtudtuk, a foglalkozások gazdag kínálatával készülnek a pedagógusok. Lesznek különböző szakkörök, művészeti és sportfoglalkozások, de akit az informatika érdekel, azzal is foglalkozhat. Természetesen a másnapi órákra is felkészülnek a diákok, ennek hatékonyságát a kiscsoportos foglalkozások biztosítják majd. A tanulókkal szaktanárok foglalkoznak, így ha elakadnak, rögtön segítséget kaphatnak. Megtudtuk azt is: a pedagógusok kezdetben féltek a délutáni foglalkozások bevezetésétől, de ma már teljesen egyetértenek vele. Az csak később derül ki, hogy hány szülő kéri a felmentést a „délutáni iskola" alól.

Hasznos lesz

Az Ónodi Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója Gál Istvánné úgy fogalmazott: a hátrányos helyzetű gyerekeknek mindenképpen hasznos lesz az egész napos iskola, viszont azok a túlkoros gyerekek (15-16 évesek), akik tanítás után hazafelé menet rágyújtottak egy cigire, valószínűleg ezt most az iskolában teszik majd meg. Ónodon egyébként minden diáknak maradnia kell délután fél 4-ig, addig felkészülnek másnapra. Több szülő is kérte, hogy ekkor viszont mindenképpen menjen haza a gyerek, hiszen a 14-15 évesek már komoly segítséget jelentenek a szülőknek. A lányok a kistestvérekre vigyáznak, a fiúk a ház körüli munkában segédkeznek. Az iskolában délután sokszínű foglalkozás várja a gyerekeket, az alsósoknak pedig nem hozott a szeptember nagy változást, mivel eddig is iskolaotthonos formában tanultak.

A kenézlői általános iskolában is érdeklődtünk. Itt ebéd után egy kis játék következik, majd tanulás, és olyan foglalkozások, melyek remélhetőleg felkeltik a gyerekek érdeklődését. A pedagógusok úgy fogalmaztak, reménykednek abban, hogy hatásos lesz az egész napos iskola. Ez különösen a hátrányos helyzetű gyerekek számára fontos, hiszen nekik nincs lehetőségük sport- vagy művészeti foglalkozásokra járni.

ÉM-HE


Kapcsolódó cikkek:

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elsős lett a gyermeke, unokája, unokaöccse vagy unokahúga? Esetleg olyan osztályfőnök, akinek elsős osztály van? Akkor épp önnek szól az Észak-Magyarország új akciója.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szeptember a tanévkezdés ideje. Ha nem is az első napokban, de az első hetekben sok kisgyermekről derül ki: nehézséget jelent az új környezet, az újfajta elvárások. Sokszor még azok a gyermekek is furcsa, akár testi tüneteket is produkálnak, s nehéz őket rávenni reggelente az indulásra, akik korábban kifejezetten várták, hogy óvodába, iskolába járhassanak.

Gönc - A köznevelési államtitkár is köszöntötte a gönci diákokat a tanév első napján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában