Helyi közélet

2013.09.17. 08:31

Kezdődik a harc a nyelvoktatásért

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nehezebb lesz a jövőben idegen nyelvet tanulni? Hány nyelviskola éli túl a szigorítást?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nehezebb lesz a jövőben idegen nyelvet tanulni? Hány nyelviskola éli túl a szigorítást?Nehezen teljesíthető feltételeket állítana a Nemzetgazdasági Minisztérium minőségbiztosítás címén a nyelvoktatásra specializálódott vállalkozások számára. Ha a kormány elfogadja a terveket, súlyos anyagi következményekkel kell számolniuk a nyelviskoláknak. Egyes elemzők szerint ez azt is maga után vonhatja, hogy kevesebb helyen, drágábban lehet majd idegen nyelvet tanulni.

Egyesek bezárnak

Érdeklődtünk néhány nyelviskolában, ők hogy látják a jövőt. A Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság vezetője, Macsugáné Hegedűs Mariann lapunknak azt mondta, a szigorodó szabályoknak kétségtelenül az egyik következménye az lesz, hogy egyes nyelviskolák elveszítik az engedélyüket. Véleménye szerint ennek lehet kedvező hatása is, mivel az úgynevezett „kókler” vállalkozások kikerülnek a piacról, de azok is rosszul járnak, akik eddig jól teljesítettek. Hiszen újra meg kell szerezniük az akkreditációjukat. Hozzátette: valószínűleg a letétbe helyezés is problémát okoz majd, hiszen sok nyelviskolának nincs kétmillió vagy annál több forintja. Viszont egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az áfával, mert ha azt a jövőben meg kell fizetniük a nyelviskoláknak, akkor biztos, hogy a nyelvvizsgadíjak is emelkednek, ami viszont a tanulni vágyókat sújtja majd.

Beszáll az állam

Egy másik nyelviskola vezetője ennél messzebbre megy. (Kérte, a nevét ne írjuk meg, mert szerinte „aki manapság a felnőtt nyelvoktatásból akar megélni, az egyre jobban függ az államtól.”) Kifejtette: a kormány egyértelmű szándéka, hogy csökkentse a nyelviskolák számát, és amelyek maradnak, azok közül egyesek az állami megrendelések révén jól megéljenek. A koncepció hasonlít a trafiktörvényhez, jelezte, csak most óvatosabb a kormány. A kisebb nyelviskoláknak rosszul fog esni a szigorítás, a nagyobbak közül pedig azok virágzanak majd, melyek hozzájutnak a jelentős állami megrendelésekhez. Ez a nyelviskola igazgatója szerint a piac torzításához vezet. Azzal egyébként ő is egyetért, hogy amelyik vállalkozás a beszedett pénzért nem biztosítja a megfelelő minőséget, az tegyen lakatot az ajtajára, de a tisztességesen működő nyelviskolákat nem kellene hátrányos helyzetbe hozni. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy a jövőben jelentősen megemelkedik a nyelvtanfolyamok ára.

Viszont lehet, hogy felértékelődik az iskolai nyelvoktatás jelentősége, tette hozzá a témához Tóthné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola igazgatója. Náluk két tannyelvű képzés is van, és mint mondta, valószínűleg többen választják majd ezt a képzést, ha tudják, hogy kevesebb nyelviskola lesz drága tanfolyamokkal. Sok szülőnek már a nyelvvizsga díjának kifizetése is gondot okoz, ezt ő is tapasztalja az iskolában nap mint nap. Hozzátette: a jövőben egyébként a két tannyelvű képzés feltételei is szigorodnak.

ÉM-HE


Néhány változás

Akkreditált vizsgaközpontként olyan oktatási vagy vizsgáztatási tevékenységet folytató, Magyarországon bejegyzett jogi személy működhet, amely képes és alkalmas papíralapú vagy számítógépes nyelvvizsgák lefolytatására, vizsgarendszere megfelel az akkreditáció feltételeinek, emellett angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol nyelv esetén nyelvenként legalább öt, egyéb nyelveknél legalább három nyelvvizsgáztatásra alkalmas személy vizsgáztatóként való alkalmazását igazolja.

A rendelet előírja, hogy szeptember 1-jei hatállyal, azaz visszamenőlegesen kell fizetniük a képzési vállalkozásoknak intézményi és programakkreditációért. Először egy alapdíjat, ami 103 ezer forintot tesz ki és egy kiegészítő programengedélyezési díjat, ami 68 ezer forintot jelent.

A pénzügyi kötelességek mellett a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértője kétévente ellenőrizné a nyelviskolák működését.

Az intézményeknek letétet kell képezniük, ami az előző évi árbevételük nettó hat százalékát teszi ki. Az előírás szerint legalább kétmillió forintot kellene letétbe helyezni, ami azt a célt szolgálja, hogy ha az iskola csődbe megy, a hallgatók visszakaphassák a kieső képzési időnek megfelelő tandíjat. Ez a kevésbé népszerű, kisebb költségvetéssel működő nyelviskoláknak komoly gondot jelenthet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában