Helyi közélet

2013.09.11. 09:31

Kevesebb a gólya, de még vannak elegen

Miskolc - A pótfelvételi eljárás javított a Miskolci Egyetem felvételi adatain.

Miskolc - A pótfelvételi eljárás javított a Miskolci Egyetem felvételi adatain.Ezen a héten elkezdődött az új tanév a Miskolci Egyetemen is. Több mint 2600 elsőéves hallgatója van az intézménynek, akik közül 164-en a pótfelvételi eljárásnak köszönhetik, hogy az egyetem diákjai lehettek. Mindezt Fekete Sándor mondta lapunknak, aki az intézmény tanulmányi szakreferense. Megtudtuk tőle azt is, hogy bár az idén csökkent az elsőéves hallgatók száma, de a környék egyetemei között ebből a szempontból még mindig jól állunk. Legkisebb a veszteség a Debreceni Egyetemen, ahol csak 7 százalékos a csökkenés, a legnagyobb a Szolnoki Főiskolán, ahol viszont 31 százalék. A Miskolci Egyetemen 12 százalékkal kevesebb az elsőévesek száma, mint tavaly. Fekete Sándor meglátása szerint a csökkenésnek több oka is van: az egyik, hogy évről évre kevesebben érettségiznek, és a KSH adatai azt mutatják, hogy ez a folyamat folytatódik a jövőben. A másik ok, hogy a tehetősebb szülők inkább valamelyik fővárosi egyetemre küldik gyerekeiket a jobb állás reményében, hiszen számukra nem okoz gondot a felmerülő költségek kifizetése. Pedig ez nem kevés, hiszen számolni kell az albérleti díjjal, az utazási költséggel és a megélhetéssel is, ami szintén többe kerül, mint nálunk.

Összedobja a család

A pótfelvételi „eredményéről" megtudtuk, ebben a körben az Állam- és Jogtudományi Kar volt a legnépszerűbb 61 hallgatóval, a Gazdaságtudományi Kar 41 hallgatóval és a Bölcsészettudományi Kar 31 fővel. A szabályok szerint ezek a diákok már csak költségtérítéses képzésekre kerülhettek be, azaz nekik ki kell fizetniük tanulmányaik költségét, de Fekete Sándor megjegyezte, hogy sokan vannak közülük, akik már dolgoznak, és a munkahelyükön valamilyen pozíció betöltéséhez szükséges a diploma. A fiataloknak pedig inkább a család dobja össze a költségtérítést, a diákhitelt viszont kevesebben választják, mert nem szeretnék az életüket adósságukkal a nyakukban kezdeni, jelezte Fekete Sándor. A szakreferens érdekességképpen említette, hogy az idén többen választották a pedagógiai képzéseket, valószínűleg abban bízva, hogy a jövőben nő a tanári pálya presztízse. Változás az is, hogy a szakközépiskolába járó fiatalok közül többen döntenek úgy, hogy először megszerzik a technikus képzést, és csak utána kezdik el az egyetemi éveket.

Munka és tanulás

De mi alapján dönt a család, amikor a gyerek az egyetemi jelentkezés előtt áll? Jakubinyi Lászlónak három gyermeke is egyetemista. A most elsőéves lánya, Hanga esetében nehéz helyzetben voltak, mert a turizmus-vendéglátást választotta. Ezen a szakon viszont annyira megemelték a ponthatárokat a jelentkezés előtt egy évvel, hogy azt szinte lehetetlen volt teljesíteni. Ezért döntöttek Miskolcon a költségtérítéses képzés mellett. Hanga most dolgozik az egyik gyorsétterembe, hiszen a szakmai gyakorlatra szüksége van, és hamarosan kiderül, hogy tudja-e vállalni a tanulás mellett a munkát is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában