Helyi közélet

2013.09.14. 23:41

Kazincbarcikán járt a svájci nagykövet

Kazincbarcika - Hivatalosan is kezdetét vette a Svájci Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt. A szerdai szakmai nyitórendezvényre a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz is Kazincbarcikára érkezett.

Kazincbarcika - Hivatalosan is kezdetét vette a Svájci Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt. A szerdai szakmai nyitórendezvényre a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz is Kazincbarcikára érkezett.Kazincbarcika három kistérségi településsel együtt 2013 és 2015 között másfél milliárd forint összegű fejlesztési programot valósít meg a Svájci Hozzájárulási alap támogatásának köszönhetően.

A város életében a munkahelyteremtés szempontjából mérföldkőnek számító együttműködésről Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere beszélt a szerdai szakmai nyitórendezvényen. Őt Jean-Francois Paroz, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete követte, aki a két állam közötti összefogás fontosságát hangsúlyozta.

A magas rangú vendég találkozott a projektben közreműködő szakmai partnerekkel, látogatást tett nevelési és oktatási intézményekben, továbbá a szervezők megismertették vele az éppen zajló Kolorfeszt eddigi eredményeit és tapasztalatait.

Svájci modell

Bábosik Katalin, a Svájci Hozzájárulási Program Hivatalának vezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy a támogató szervezet milyen nagy reményeket fűz az országosan is egyedülálló projekthez.

- Bizony nem tudtuk, hogy mi lesz az az áttörés, amit Kazincbarcika hoz majd ebbe a projektbe. Ahogy nagykövet úr is mondta, szabad volt a pálya, hiszen meghívtunk nyolc kistérséget, hogy bepályázzon ebbe a területfejlesztési programba, s bizony nem mindegyik kistérség érezte magában az erőt, hogy ezt a tanulási folyamatot végigcsinálja.

Kazincbarcika és partnerei belevágtak, már elindult a fejlesztési program, tart az első színek fesztiválja, sok-sok meglepetéssel.

Bevallom, mi is nagyon sokat tanultunk önöktől, s reméljük, hogy a projekt megvalósítói a svájci elvárásokat átvették, s megértették azt a megközelítést, amit mi ebben a programban látni szerettünk volna – mondta Bábosik Katalin köszöntőjében.

A beszédeket követően Sztupák Péter, Kazincbarcika alpolgármestere ismertette a projekt részleteit a meghívott vendégeknek.

Mint mondta: „Ha valahonnan el kellene kezdenünk, akkor először is beszélnünk kell a pályázat alapvető céljáról. Mert nagyon jó és nagyon fontos a Kolorcity-koncepció, nagyon jó a KolorBarcika, és maga a fesztivál, de talán onnan induljunk, hogy ez a pályázat nem másról szól, mint a munkahelyteremtésről. A munkahelyteremtést mi annak idején egy komplexebb dolognak képzeltük el, mintsem abból álljon, hogy támogatunk egy vállalkozást, vagy elmegyünk a BorsodChem képviselőihez és megkérjük, hogy itt munkahelyek keletkezzenek. Ez a program sokkal többről szól, és tudom, hogy Kazincbarcika megítélését meg tudjuk változtatni az emberekben.”

Elstartolt a pályázati alap

Ezen gondolatokhoz kapcsolódva szeptember 11-én fontos bejelentésre is sor került Kazincbarcikán. Jean-François Paroz svájci nagykövet és Szitka Péter polgármester közös sajtótájékoztatójukon közölték: hozzáférhetővé válnak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében meghirdetett „Vállalkozások munkahelyteremtést szolgáló támogatása a Kazincbarcikai kistérségben” pályázati alap forrásai.

A 234 millió forint összegű pályázati alap célja, hogy kazincbarcikai kistérségben ösztönözze az új munkahelyek létrehozását, egyebek mellett a térségben működő vagy ott beruházó vállalkozások fejlesztésével.

A rendezvényt követően a teljes pályázati kiírást és a rövidített változatot is elérhetővé tették a felek, a dokumentumok a város weboldalán, illetve az imazsfesztival.hu és a kolorcity.hu oldalakon is elérhetőek.

Valóra válnak az édes álmok

A svájci támogatással megvalósuló programon belül még szeptember 14-éig tartott az I. Kolorfesztivál, ami soha nem látott tömegeket, fantasztikus hangulatú koncerteket és képzőművészeti kísérőrendezvények sorát hozta Kazincbarcikára és térségébe.

A XIII. Borsodi Művészeti Fesztivállal párhuzamosan futó programsorozatot a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” projekt keretein belül hívta életre Kazincbarcika Város Önkormányzata.

A fesztivál 14-ei, szombati zárónapján 17 órától gasztroutca, street art projektek és újabb ingyenes koncertek várták a fesztiválozókat Kazincbarcika Fő terén. Fellépett a Blues Fantasy Band; a Star Jam Session Falusi Mariannal, Tóth Gabival és Somló Tamással; valamint a kilencvenes évek egyik legsikeresebb eurodance csapata, a „Be my lover” és a „Sweet dreams” című slágerek előadója, a La Bouche is Kazincbarcikára érkezett. Velük teljesülhetett be a barcikaiak „édes álma” a fesztivál zárónapján, szeptember 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában