Helyi közélet

2013.09.26. 14:54

Ez a verseny volt a végső

Miskolc - A hétvégén lakossági tiltakozásra - "technikai okok miatt" - a szervezők kénytelen voltak lefújni a miskolci gokart bajnokság aktuális fordulóját.

Miskolc - A hétvégén lakossági tiltakozásra - "technikai okok miatt" - a szervezők kénytelen voltak lefújni a miskolci gokart bajnokság aktuális fordulóját.A Muhi - Lórántffy utcák határolta autósport pálya kapcsán az önkormányzattól az alábbiakat tudtuk meg:

- A zajos tevékenységekkel összefüggő előírásokat nem önkormányzati rendelet, hanem a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/ 2007. (X. 29.) Kormányrendelet szabályozza - fogalmazott Koczák Szilvia, a miskolci önkormányzat szóvivője. - Ennek megfelelően, amennyiben zajjal járó üzemi vagy szabadidős programot szerveznek, még a rendezvény előtt az üzemeltető köteles a környezetvédelmi hatóságtól zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásáról folyamatosan gondoskodni.

A hatósági jogkört sport-, kulturális-, illetve szórakoztató szolgáltató tevékenységek esetében a jegyző látja el. Amennyiben az üzemeltető, a korábban felsorolt kötelezettségeit nem tartja be, a Környezetvédelmi Hatóság határidőt tűz ki és felszólítja annak teljesítésére.

- A konkrét ügyben - a Miskolci Polgármesteri Hivatalhoz érkezett lakossági panaszbejelentés kapcsán - ilyen intézkedésre került sor - folytatta a szóvivő, aki hozzátette: amennyiben beigazolódik, hogy a rendezvény szervezői túllépték a meghatározott zajterhelési határértéket, az üzemeltetőt bírsággal sújtják. Ha ezt követően is túllépik a zajkibocsátási határértéket, a közegészségügyi és a területi környezetvédelmi hatóság állásfoglalásának figyelembe vételével, tevékenységüket korlátozhatják, vagy elrendelik a rendezvény betiltását.

Havonta egy hétvégén

Úgy értesültünk, hogy a gokart verseny szervezőjének minden engedélye meg van (meg volt) a sport tevékenységre, amelyet havonta egy hétvégén tartottak meg: pénteken, szombaton és vasárnap 9 és 18 óra között köröztek a gokartok a pályán - természetesen pihenőket beiktatva. Ez négy-öt fűnyírómotoros, 8 lóerős gokart jelentett. Munkatársunk megtudta azt is, hogy volt önkormányzati zajmérés a helyszínen, amikor is 55 decibelt mértek az illetékesek. (Hogy legyen mihez viszonyítani: emberi suttogás 20 dB, forgalmas város 80~85 dB, betonkeverő (újabb fajta) 60 dB)

A környékbelieknek ugyanakkor minden bizonnyal jó hír, hogy az idén már nem lesznek versenyek a gokart pályán.

ÉM-JLI


A paragrafus szerint

A lakosságot zavaró zajterhelés a 2012. évi II. tv. 195. §-a szerint ("Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, ... indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát (...) zavarja, szabálysértést követ el.") szabálysértésnek minősül és annak megfelelően szankcionálható (helyszíni bírság, feljelentés, tevékenység korlátozása).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában