Helyi közélet

2013.09.12. 13:10

Egy tacskót 30 ezerért hantolnak

Miskolc - Továbbra sem csitulnak "Illegális temető a Bükkben" cikkünk után az indulatok.

Miskolc - Továbbra sem csitulnak "Illegális temető a Bükkben" cikkünk után az indulatok.Az Észak-Magyarország akkor a Bükk határában található kisállattemetőről írt, amelyről a területet gondozó ÉSZAKERDŐ Zrt. igazgatója azt nyilatkozta a munkatársunknak, hogy a temető illegális, és keresik a megoldást annak megszüntetésére. Mindezek után többek között annak jártunk utána, hogy hol, miként és mennyiért temethetik el egykori kedvencüket a gazdik. Legálisan.

- Közel negyed százada "kutyázom", ezért talán nem meglepő, hogy tizenhárom esztendővel ezelőtt gondoltam arra, hogy Miskolc környékén létesíteni kellene egy kisállat temetőt - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Trunkos Andrea. - A környezetemben ugyanis azt tapasztaltam, hogy lenne rá igény, hiszen például a panellakásban élők tényleg nem tudják hová temetni házi kedvencüket.

Andrea járt mindezek kapcsán Alsónémediben is, ahol először létesült az országban "kedvencek temetője". Ötletük megvalósításaként elsőként alapítottak társával erre a célra egy betéti társaságot és sikerült is egy Felsőzsolcához közeli terület megszereznünk. Na itt kezdődtek az igazi gondok... Egészen pontosan az engedélyek beszerzésével.

WC is kellett volna...

- Hogy mivel? Például megszabták, hogy a tetemek között, azaz a sírok között másfél méteres távolságnak kell lennie. Olyan kritériumok is előkerültek, hogy a telepen úgynevezett fagyasztót kell létesítenünk - sorolta Trunkos Andrea. - Mivel nem volt például villany a telepen, mindez kivitelezhetetlen volt. A kútfúrás talán nem lett volna megoldhatatlan, de azt is kérték, hogy legyen WC a tervezett kisállat temetőben. WC? Az "ember temetőkben" sincs... Nem sokáig bírtam ezt a kilátástalan harcot, hiszen látható volt, hogy lehetetlenség megcsinálni és megfelelni az elvárásoknak.

Miskolc határában tehát nem létesült kedvencek temetője (eddig), azonban az ország más részein találhatunk hasonló szolgáltatásokat. Az árak? "Egy elhelyezés, elhantolás tacskó méretig: 25 ezer forint+Áfa. Ezen méret fölött: 30 ezer Ft.+Áfa." - írja egy fővárosi vállalkozás internetes oldala. Megtudhatjuk azt is, hogy 15 évig a sírhely saját tulajdon és a hantokat minden tavasszal virágokkal ültetik be, melyet egész évben locsolnak és gondoznak. "A hantok esetleges megsüllyedését egész évben karbantartják." A sírgondozás ára 1 évre: 3000 Ft. A temető az 5-ös úton, a 19-20. km között lelhető fel.

- Nem tudom, hogy ez mennyire visszatérülő vállalkozás, de nem is az én gondom.... - morfondírozott mindezek kapcsán Trunkos Andrea. Mégis mi lehet a megoldás? - vetettük fel. - Talán az, hogy a nagyvárosok önkormányzatai tájékozódhatnának, hogy ez miként működik másutt a világban - vélte és hozzátette azt is, hogy a Bükk határában található kisállattemető ha meg is szűnne, akkor találnak más helyet azok, akik elakarják majd temetni kedvencüket.

- Én viszont biztos, hogy nem temetnék a kriprtongyárihoz hasonló helyre, hiszen az borzasztó lenne, ha azt látnám, hogy néhány héttel, vagy hónappal később a tetem ki van ásva... - fogalmazott.

ÉM-JLI


Előzmény:

Miskolc - Volt, hogy egy rottweilert koporsóban temettek el az erdőben. Az erdészet keresi a megoldást az ügyben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában