Helyi közélet

2013.09.26. 10:04

A magyar dráma napja - Magyar drámaíró vagyok-e?

Miskolc - Mi a magyar dráma feladata ma, és hogyan tudja ezt teljesíteni? Németh Ákos válasza.

Miskolc - Mi a magyar dráma feladata ma, és hogyan tudja ezt teljesíteni? Németh Ákos válasza.Hogy a magyar dráma több-e a magyarul írott drámák összességénél, hogy létezik-e a színdarabok olyan csoportja, melyeket (akár ma, akár bármikor) több is összefűz, mint a nyelvi közösség, és ha létezik, mennyiben más ez, mint a német dráma, az olasz dráma, a brazil vagy az új-kaledóniai, igazán nem tudom.

Mindenesetre a színháztudomány, mióta tudományt tisztelhetünk benne, és tanszékeket, professzorokat és könyvtárnyi irodalmat szül, abban is bizonytalan, milyen a dráma általában, sőt van-e egyáltalán.

Így a szerkesztőség megtisztelő kérdését megválaszolni bizonyosan nem tudom, nem is merem, és alkalmatlanságomat az alábbiakban bizonyítom. Első megközelítésben a dráma feladata nyilván abban áll, hogy jogdíjaival a drámaírót és családját tartsa el.

E nézőpontból tekintve eddig céltalan drámák egész sorát írtam, melyeket különféle nyelveken különféle színiakadémiák, főiskolák, egyetemek és más színészképzők játszanak, amelyek jogdíjfizetésre tudottan nem kötelesek. Abban is bizonytalan vagyok, vajon magyar drámaíró vagyok-e egyáltalán, hisz egy sor darabom van, amiket ha játszottak is magyarul, visszhangtalanul, míg más közegben nagyobb ívű pályát futnak, van, ami Peter Brook hajdani színházáig vitte (Birmingham Rep), vagy megfordult Londonban (National Theatre), de akár New Yorkban is. Ami persze kevés ahhoz a bűnhöz mérve, hogy írtam kisebb- nagyobb műveket, melyek magyarul nem is léteznek, sőt nem is léteztek soha (Orient Express, Schaubühne, Die letzte erste Woche, Platform 11/Zürcher Schauspielhaus, és egyebek). A magyar dráma feladatai előtt tehát ma – és egyáltalán magam is – tanácstalanul állok, amiért is belátásukat kérem.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában