Helyi közélet

2013.09.12. 12:23

10. Jameson CineFest - "Nem csak szomorkodni akarunk"

Miskolc - Máshol nem látható dokumentumfilmek és alkotóik jönnek el Miskolcra.

Miskolc - Máshol nem látható dokumentumfilmek és alkotóik jönnek el Miskolcra.Rendkívül érdekes alkotások születnek a dokumentumfilmek kategóriájában is. Többek között ezt hivatott bizonyítani az idei Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes programsorozata, melyet ezúttal a DunaDock csapata szervez: Ugrin Julianna, Ruszkai Nóra, Groó Diana, Trencsényi Klára és Böjte Ágnes. A három nap alatt, szeptember 13-ától 16-áig a Művészetek Háza Béke termében nem csupán különleges és izgalmas filmeket láthatunk, hanem olyan rendezőkkel, producerekkel is találkozhatunk a mesterkurzusokon, akikkel egyébként nagyon nehéz lenne bárhol összefutni. A DunaDock egyik tagja Ruszkai Nóra, aki már lassan egy évtizede kapcsolatban áll a miskolci filmfesztivállal, lapunknak azt mondta, az utóbbi időben sajnos kevés dokumentumfilm készült itthon, akik pedig az új pályáztatási rendszerben nyertek, még most készítik filmjeiket. Idén a Magyar Filmszemle is elmaradt, így különösen fontos a szakma számára a miskolci filmfesztivál. Annál is inkább, mert van egy fiatal generáció, melynek nem sok lehetősége akad a filmes szakmával való találkozásra, legfeljebb a fővárosi filmklubokban. Éppen ezért komoly jelentősége van annak, hogy az HBO Europe, mely több magyar egész estés dokumentumfilm készítését támogatja, a DunaDock master class mellé állt.

Örök téma

De azért is különleges a CineFest, mert nemzetközi rendezvény, ahol olyan alkotások láthatók, melyeket csak itt lehet megtekinteni. Ráadásul találkozhatunk az alkotókkal is, akik majd mesélnek arról, hogyan küszködték végig a filmkészítés folyamatát, vagy éppen miben nem küszködtek, fogalmaz Ruszkai Nóra, hozzátéve: a dokumentumfilmek témájukat tekintve rendkívül változatosak. Örök téma természetesen a társasalmi problémák és különbségek bemutatása, boncolgatása. Mára mondhatni háttérbe szorultak a politikai tárgyú filmek, viszont láthatunk portrékat, érdekes sorosokat és élethelyzeteket, valamint továbbra is sok a történelmi témájú film. Sőt egyre többen készítenek úgynevezett szórakoztató dokumentumfilmet, hiszen nem csak szomorkodni akarunk, jegyzi meg a rendező.

Kreatív filmek

A filmek képi megformálásában is sok változás történt az utóbbi időben, tudjuk meg. Itthon is megjelentek az úgynevezett kísérleti jellegű alkotások, melyek külföldön már nem szokatlanok. Az úgynevezett kreatív dokumentumfilmek, melyek különleges képi nyelvvel rendelkeznek és már-már a játékfilmek határát súrolják. A 10. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválra összesen 160 dokumentumfilmet neveztek, közöttük csupán 2 magyar alkotás volt. Összesen 11 film került be a CineFest versenyprogramjába, melyeket a DunaDock tagjai előzsűriztek.

ÉM-HE


Ne hagyjuk ki!

Ruszkai Nóra felhívta a figyelmet néhány különlegességre.Szeptember 14-én délelőtt fél 11-től vetítik a Rosszkor rossz helyen című holland alkotást, mely a két évvel ezelőtti oslói tömeggyilkosság szemtanúinak vagy túlélőinek megdöbbentő vallomásiból áll. A közönség találkozhat Carmen Cobos producerrel.

Szeptember 15-én a Karlovy Vary-t és számos más jelentős fesztivált megjárt Wiktoria Szymanska Themerson és Themerson című, nem mindennapi szerelmi történetet feldolgozó, kísérletinek is nevezhető filmje, majd mesterkurzusa kapott helyet a programban.

Szintén szeptember 15-én Groó Diana legújabb, Regina című dokumentumfilmjében a második világháború alatt Berlinben élt, első rabbinő életét rekonstruálja a fennmaradt levelezések alapján. A jeruzsálemi fesztiválon díjazott film vetítése után a rendező mesterkurzust is tart.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában