Helyi közélet

2013.08.11. 21:25

X. Tolcsvai Borfesztivál - Még a zápor sem ártott

Tolcsva - Ahogy a muslicák gyűlnek a borosüvegre, úgy özönlöttek a borkedvelők a Tolcsvai Borfesztiválra a hét végén.

Tolcsva - Ahogy a muslicák gyűlnek a borosüvegre, úgy özönlöttek a borkedvelők a Tolcsvai Borfesztiválra a hét végén.„Ez a tizedik borfesztiválunk, de eddig a három nap valamelyikén mindig esett az eső”, mesélte munkatársunknak Nagy Károly, a tolcsvai polgárőr egyesület elnöke, akivel szombaton délután éppen egy kiadós záport követően beszélgetett munkatársunk.

Felvetettük: ha az esős idő tovább tart, esetleg át lehetne keresztelni fröccsfesztivállá a borünnepet, de Nagy Károly megnyugtatott: a rendezvényben az a zseniális, hogy megtartása nem függ az időjárás szeszélyeitől, a picékben - ahol a borkóstolások zöme zajlott - ugyanis nem esik.

Vér nem folyt, csak bor

Az elnöknek igaza lehetett, mert ahogy a nagyszínpad koncertező United együttes - és a frontember, Pély Barna hangja - elűzte az esőfelhőket (a látogatók egy részére még a nyitószámként előadott Keserű méz sem tudott ilyen hatást gyakorolni), és újra napfény öntötte el Tolcsvát, az addig már-már kihaltnak tetsző település utcáin embertömegek kezdtek hömpölyögni.

Többségük nyakában ott lógott a kis tasak - amikben a kóstolópoharaikat szállíthatták egyik helyről a másikra -, de általában üresen fityegtek, mert a pohár - rendszerint félig tele - minden eshetőségre készen a vendégek kezében volt.

Nagy Károlytól megtudtuk: bár a látogatók némelyike túlzásba viszi néha a borkóstolást, meglepően nyugodtan telnek ezek a több ezres látogatótömeget fogadó rendezvények. Kisebb csetepaték persze előfordulnak, de „vért még nem láttunk”, tette hozzá az elnök.

Baráti poharazgatás

Ahogy kiderült, az is kiderült, hogy a rendezvény éppoly sikeres, mint a korábbiak, a föld alól előbúvó borozgatók kisebb csoportokba verődve ízlelgették egy-egy pincészet kínálatát.

A Gáthy család több pincészet standjától azonos távolságra, egy terebélyes fa alatt beszélgetett. Gáthyi Béla édesanyja elmondta, hogy bár ő tolcsvai születésű, nem fogyaszt alkoholt, ám fia, aki Ausztriában él családjával, minden alkalommal, ha hazalátogat Miskolcra, bevásárol Tolcsván.

„Mi általában Ausztriában sört iszunk, de a feleségem, aki osztrák, imádja a hegyaljai borokat”, adott magyarázatot Gáthy Béla a tolcsvai bevásárlótúrákra. Édesanyjától megtudtuk még: annak ellenére, hogy rokonaik is élnek Tolcsván, és gyakori vendégek itt, valahogy úgy alakult, hogy az idei volt az első borfesztivál, ami egybe esett fia hazaérkezésével, vagyis fesztiválon most voltak először.

„Bár bort sem iszom, a fesztivál nagyon tetszik. Remek a hangulata, és mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot”, tette hozzá Gáthyné.

Mata Ilona, Mida Eleonóra és Fekete Erika is egyetértett ezzel, mint mondták, imádnak bulizni, s így a hét vége folyamatos szórakozással telik. Legjobban Dj. Szatmári és Jucus tetszett nekik..

Saját pohárral

Kocsis Miklós saját, a helyben „rendszeresítettnél” valamivel öblösebb kóstolópohárral járta a pincészetek standjait.

A férfi Debrecenből érkezett, és mint mesélte, egy kisebb borkedvelő társaságot képvisel. Ha ízlik neki valamelyik pincészet bora, abból nagyobb mennyiséget is vásárol. „Egyedül jöttem, mert a fiam nem kedveli az ilyen mozgalmas rendezvényeket, de én nagyon élvezem, mert sok jó bort van módja az embernek megkóstolni”, magyarázta.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában