Helyi közélet

2013.08.01. 11:17

Majd most napközisek lesztek!

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők nem értik, mi szükség van a kötelező napközire, főleg a felsősök esetében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők nem értik, mi szükség van a kötelező napközire, főleg a felsősök esetében.A szülők háborognak. Azt olvasták, hogy szeptembertől az általános iskolások számára kötelező lesz a napközi.– Az én harmadikos kisfiamat a nagymama viszi el az iskolából mindennap tanítás után, hogy otthon nyugodtan tudjon tanulni. Délután 5-kor ugyanis már edzésen kell lennie, hetente négyszer, úgyhogy semmiképpen nem tudom elképzelni a kötelező napközit – sorolja érveit Varga Nóra édesanya.

Mire lesz jó?

Barátnőjének, Herczeg Mártának a gyermekei pedig már felsősök (a fia 8.-os, a lánya 6.-os). Márta úgy véli, a napköziben nem lehet normálisan tanulni, mert zavarják egymást a diákok. De egyébként is gyermekeinek délután még ezer elfoglaltságuk van: zeneiskola, tánc és sport. Nem érti, mire lesz jó a napközi, főleg a felsősök számára.

A szülők aggodalmát tolmácsoltuk a köznevelési államtitkárságnak, ahonnan a következő írásos választ kaptuk: „A köznevelésről szóló törvény kimondja, hogy az általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább délután 4 óráig tartsanak, továbbá délután 5 óráig – vagy addig, amíg a tanulók jogszerűen tartózkodnak az intézményben – gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről. A szabály az általános iskolásokra vonatkozik."

A fejlődést szolgálja

Kérdeztük azt is, mi a változások célja. Mint írták, „a változás egyrészt társadalmi igényeket elégít ki, másrészt a tanórákon kívüli egyéni vagy csoportos, pedagógiai tartalmú foglalkozások a tanulók fejlődését szolgálják, Mivel a szülők nagy többsége napközben dolgozik, így nem tud gondoskodni gyermeke felügyeletéről, szabadidejének tartalmas eltöltéséről. Az iskoláknak az új szemléletű pedagógus-munkarend bevezetésével lehetőségük nyílik arra, hogy a gyerekek számára vonzó, színes programokat szervezzenek, emellett jut idő a felzárkóztatásra, tehetséggondozásra is."

Felmentés kérhető

Megtudtuk azt is, a gyerekek kaphatnak felmentést a napközis foglalkozások alól az iskolaigazgatótól a szülő kérelmére. „Azoknál a gyerekeknél bizonyára nem ütközik semmiféle akadályba az engedély megadása, akik sportolnak, különórákra járnak, akikkel délutánonként foglalkoznak a szülők, nagyszülők vagy a nagyobb testvérük. Ellenben abban az esetben a délutáni foglalkozásokon kötelező a részvétel, ha az intézmény a törvény rendelkezéseinek megfelelően egész napos iskolaként működik."

ÉM-HE


Ne unalmas napközit!

A napköziről érdeklődtünk a hejőkeresztúri általános iskolában is, ahol Kovácsné Nagy Emese igazgató lapunknak elmondta: pontos részleteket még nem tudni a délutáni foglalkozásokról, de az látszik, hogy a minisztérium szándéka az, hogy azok a gyerekek is sokszínű, tartalmas foglalkozásokhoz, jussanak az iskolában, akiknek egyébként erre nincs lehetőségük. Hangsúlyozta: arra azonban ügyelni kell, hogy a napközi ne a régi, unalmas napközit jelentse, hanem valóban a felzárkózást vagy a tehetséggondozást szolgálja, a diákok számára vonzó formában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában