Helyi közélet

2013.08.26. 13:00

Lapos pénztárcával utaztunk

Borsod-Abaúj-Zemplén - Utazni ugyanúgy szeretünk, mint évekkel ezelőtt, csak kevesebb rá a pénzünk.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Utazni ugyanúgy szeretünk, mint évekkel ezelőtt, csak kevesebb rá a pénzünk.Akinek volt rá pénze, az idén nyáron is útnak indult, hogy fölfedezze hazánk vagy éppenséggel más országok látnivalóit. Az utazási irodák azt tapasztalják, hogy az emberek utazási kedve egyáltalán nem csökkent az utóbbi időkben, legfeljebb a pénztárcájuk lett laposabb valamennyivel.

Székelyföld, Görögország

Az EuroMiskolc Travel saját utakat kínál az utazni vágyóknak. Itt megtudtuk, az idei nyár slágere Székelyföld volt, de ugyanilyen népszerűségnek örvendett Montenegró, ami tengerparti nyaralást is kínált. Továbbra sem ment ki a divatból Görögország, ide sokan még most indulnak, hiszen ott szeptemberben és októberben kitűnő idő van, ráadásul ilyenkor az árak már sokkal kedvezőbbek, mint a nyári szezonban. Akár 35 ezer forintért is tölthetünk egy kellemes, ősz eleji vakációt a görög tengerparton buszos utazással, mondta az iroda munkatársa. A miskolci és megyénkbeli turisták a városnézéseket is kedvelik, és szívesen fizetnek be egynapos városnéző útra, tudtuk meg. Az idén közkedvelt volt Kassa, Zakopane és Bécs. Az utazási iroda beutaztatással ugyan nem foglalkozik, de tapasztalatuk szerint megyénkbe sok lengyel és szlovák turista érkezett a nyáron, és közülük legtöbben a különlegesnek számító Barlangfürdőt keresték.

Törökország, Tunézia

A Globus Travel Miskolcon, Ózdon és Kazincbarcikán is működtet irodát. Angyal Enikő ügyvezető igazgató elmondta, nekik szintén az a tapasztalatuk, hogy az emberek továbbra is szeretnek utazni, csak ezt az anyagi helyzetük miatt kevesebb pénzből teszik. Náluk a Földközi-tenger partvidéke volt a legkedveltebb az idén, különösen Törökország. Igaz, hogy itt emelkedtek az árak az elmúlt években, de még így is ez az ország nyújtja a legtöbbet a befizetett összegért. Sokan utaztak Tunéziába is. Egyiptomba most a nyáron kevesebben, de nem a zavargások miatt, hanem azért, mert ott ilyenkor nagyon meleg van, és a magyar turisták inkább ősszel, tavasszal vagy télen választják úti célul az afrikai országot.

Görögország viszont annyira kapós volt, hogy sokkal több utat tudott volna az iroda értékesíteni, mint amennyi a rendelkezésére állt. Angyal Enikő megjegyezte: ennek oka az, hogy ma már az utazásszervezők nem szívesen vállalnak kockázatot, ezért annyi utat vásárolnak, amennyi biztos, hogy elkel.

Érdemes már januárban

Az ügyvezető igazgató megosztotta velünk azon tapasztalatát is, hogy az emberekben még mindig az a tudat él, hogyha az utazás előtt egy-két héttel jelentkeznek az útra, akkor sokkal olcsóbban megkaphatják azt. Ma azonban ez már nem igaz. Jobban járunk akkor, ha a nyári útjainkat már január-februárban lekötjük, mert egyrészt tudunk válogatni a kínálatból, másrészt kedvezményt kapunk az árból.

Végezetül megtudtuk, a tapasztalatok szerint átlagban 200 ezer forintot költöttek fejenként az emberek egyhetes vakációjukra, bár azt meg kell jegyezni, hogy a Globus Travel külföldi, repülős utakat értékesít elsősorban, melyek nem a legolcsóbb utazások közé tartoznak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában