Helyi közélet

2013.08.28. 08:02

Emberi lábat találtak a szikszói óvoda udvarán

Szikszó - Ukrán hozzátartozók kezdeményezésére Szikszón elkezdték az egykori tömegsírok feltárását.

Szikszó - Ukrán hozzátartozók kezdeményezésére Szikszón elkezdték az egykori tömegsírok feltárását."Kegyeletsértés gyanúja miatt újra feltárják Szikszón a volt szovjet hősi temetőt"- adja hírül a szikszói önkormányzat közleménye. A továbbiakban ez áll:"A szikszói óvoda udvarán, kedden megkezdték a volt szovjet hősi temető feltárását. Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár Zvarych Vladyslav kezdeményezésére – a nemzetközi egyezmények alapján- azért indult meg az eljárás, mert alapos a gyanúja arra: az 1999-ben történt exhumálást az akkori városvezetés nem megfelelően, kegyeletsértően hajtotta végre.Az ukrán delegáció- köztük Zvarych Vladyslav - a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság és Honvédelmi Minisztérium engedélyével augusztus 26 és 31 között végezheti a kutatótevékenységét Szikszón, az érintett területen.

Az említett részen 1941 és 1944 között temettek el háborúban elhunyt szovjet katonákat - köztük Zvarych Vladyslav hozzátartozóját is - majd egy hősök emlékművet is állítottak tiszteletükre. Zvarych Vladyslav kutatásai szerint 605 elhunyt került akkor a tömegsírokba. Szikszó önkormányzata még 1999-ben kezdeményezte a Honvédelmi Minisztérium Hadisír Gondozó Bizottságánál a szovjet katonai temető áthelyezését a városi köztemetőbe a kegyeleti szempontok figyelembe vételével. Arra is vállalkoztak, hogy az áthelyezési munkálatokat végző embereket - körülbelül 10 főt - ilyen jellegű előképzésben részesítik. Zvarych Vladyslav azért ragaszkodik a pótlólagos feltáráshoz, mert meggyőződése, hogy a több mint 10 éve elvégzett exhumálás kegyeletsértő volt. Véleménye szerint erre enged következtetni az 1999 november 23 és december 15. –e között végzett munkálatokról készült önkormányzati jegyzőkönyv is.

Szikszó polgármestere, Füzesséri József bízik és reménykedik abban, hogy az előző városvezetés nem követett el kegyeletsértést, és a feltárásnál nem találnak erre utaló nyomokat a szakemberek. Óriási szégyen és szomorúság lenne egész Szikszó számára, ha kiderülne: hogy tudatosan vagy hanyagságból mások elhunyt családtagjaival, szeretteivel nem az előírásoknak megfelelően bántak."

Eltérő dokumentumok

Megkerestük Szikszó akkori polgármesterét, Panyik Józsefet is, aki a következőket mondta az esettel kapcsolatosan:" Igen sok idő, 14 év telt el azóta, így csak azok az emberek tudnak hitelesen nyilatkozni ez ügyben, akik akkor munkairányítók voltak. A képviselő-testület döntött a tömegsírok áthelyezéséről, minden teljesen korrektül és tisztességesen történt. Azóta senki nem kérdőjelezte meg az eljárást, de megértem a kései utódok kérését. Biztosan megalapozottan adták meg az illetékesek a pótlólagos feltáráshoz az engedélyt."

Az ukrán delegáció - köztük a kijevi Zvarych Vladyslav és édesapja Zvarych Vitaly - tagjai Alekszej Zlatogorszkij régész vezetésével kedden azonnal elkezdték az óvoda udvarán, az egykori tömegsíroknál a feltárási munkálatokat. Délután fél ötkor az egyik kisebbik tömegsírnál 1 méter 20 centi mélységben emberi lábat, medencecsontot találtak, ami egyértelműen férfié volt. Zvarych Vladyslav - aki egyébként politológus - nem lepődött meg ezen, erre számított. Biztos volt abban, hogy a katonamaradványok itt feküsznek. Kutatásai szerint ugyanis a magyar jegyzőkönyvben 70-80 katonáról írnak, a szovjet archívumokban pedig 605 ember szerepel. Peleskey Levente ukrán tolmács lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Honvédelmi Minisztérium szakreferensei csütörtökön ismét lejönnek Szikszóra, ahol kiértékelik majd az eddigi feltárás előzetes eredményeit.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában