Helyi közélet

2013.08.29. 11:54

Bíró előtt a szocpolcsalók

Miskolc - Az ítélkezési szünetet követően a „nagy” ügyek tárgyalása is újraindult.

Miskolc - Az ítélkezési szünetet követően a „nagy” ügyek tárgyalása is újraindult. A vádlottak meghallgatásával folytatódott az „encsi szocpolcsalás” ügyében a Miskolci Törvényszék dr. Feledi Tamás vezette tanácsa előtt folyó bírósági tárgyalás szerdán délelőtt, melyhez ismét ki kellett nyitni a törvényszék legnagyobb tárgyalótermét, hogy elférjen a 130 vádlott, és az őket képviselő ügyvédek hada.

Nem tettek vallomást

A bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás miatt folyó eljárás során a vádiratot még az ítélkezési szünet előtt ismertette a nyomozó ügyészség. Jelenleg a terheltek meghallgatása zajlik, ami annak ellenére is heteket vehet igénybe, hogy a vádlottak eddig általában nem kívántak vallomást tenni, így a bíró a nyomozás során tett nyilatkozataikat volt kénytelen ismertetni. Mint ismeretes, a megyében több hasonló ügy is kirobbant, a szerencsi központú, „taktaközi szocpolcsalás” néven elhíresült ügyben első fokon már ítélet is született, ott a főkolompos közül a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét csalásban való bűnsegédként való közreműködése, okirat-hamisítás és vesztegetés miatt tíz év börtönre ítélte a bíróság, míg a „kishalak” 2-3 év börtönt kaptak.

Az ítélet még odébb van...

Az encsi történet még messze jár ettől, az elkövetkező hetekben gyakorlatilag mindennap lesz az ügyben tárgyalás, a fejleményekről még beszámolunk.

ÉM-SZP


A bevált séma

Felhajtók nagycsaládosokat keresek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket, a helyi építési hatóság pedig kiadta a – később lakhatatlannak bizonyult – házakra a használatbavételi engedélyt. Az sem volt ritka, hogy a házat – miután az állami támogatás utolsó tételét is felvették – elemeire szedték és az építőanyagból más igénylő számára húztak fel házat. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege több száz millió forintra rúg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában