Helyi közélet

2013.08.29. 09:07

Az "aha-élmény" az igazi szépsége

Miskolc - Fiatalkorától kettősség jellemezte: érdekelte a menetrend-készítés és a rejtvényfejtés is. Arcok a megyéből: István György.

Miskolc - Fiatalkorától kettősség jellemezte: érdekelte a menetrend-készítés és a rejtvényfejtés is. Arcok a megyéből: István György.István György Miskolcon született és a Földes Ferenc Gimnáziumban végzett matematika tagozaton 1991-ben. Ma is azt tartja, hogy az intézménynek és tanárainak sokat köszönhet, elsősorban azt, hogy fejlesztették a matematikai, logikai gondolkodását.

Igaz, volt mire alapozni, hiszen már tizenévesen két dolog érdekelte, a rejtvényfejtés és a menetrend-készítés. „Látszólag ellentétes a kettő, pedig mindegyik matematikai gondolkodást igényel, és azt, hogy vízszintesen és függőlegesen is stimmelnie kell az adatoknak" – magyarázta.

A rejtvény-készítésben és a mentrend-készítésben is már tinédzserként kipróbálta magát. „15 éves lehettem, amikor az akkori miskolci közlekedési vállalatot felkerestem az ötleteimmel. Javasoltam például a járatindítás ütemessé tételét. Eközben újságoknak, köztük az Észak-Magyarországnak is készítettem rejtvényeket" – sorolta.

Kettőség

Az érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karára ment, de két év után, egy időre abbahagyta tanulmányait. Pont a másik nagy szenvedély, a rejtvény miatt. „A Füles szerkesztője lettem, majd később a Rejtvénykoktél főszerkesztője" – mesélte.

És a kettőség megmaradt: a rejtvényes kitérő után a menetrendekhez tért vissza. „Befejeztem az egyetemet és a vasút felé fordultam. Az első nagyobb munkám egy integrált ütemes menetrend elkészítése volt a Budapest-Vác vonalon. Egy fiatal csapattal dolgoztam, feladatom a belső optimalizáció volt. Azaz, hogyan tudunk sokkal több feladatot megoldani ugyanannyi eszközzel. Sikerült. Két évvel később a MÁV kelet-magyarországi hálózatára kiterjesztette ezt" – tudtuk meg.

Problémamegoldás

György azonban a rejtvényfejtést sem adta fel, időközben a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke lett, ma elnökségi tagja. A világon ő az egyetlen, aki háromszor szervezett világbajnokságot.

És mi a rejtvényfejtés szépsége? „Az aha-élmény...az aha, hát ezt tudom. Hiszen lépésről, lépésre jönnek elő a betűk, jön elő a megfejtés. Készítőként pedig egyfajta társasjáték, kincskereső fejtörő. Cél, elrejtsem a kincset, de úgy, hogy megtalálják" – magyarázta.

És arról is beszélt, aki gyakorta fejt keresztrejtvényt, az könnyebben boldogul a munkája során felmerű problémákkal. „A rejtvény, ahogyan az élet maga is problémamegoldásokból áll" – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában