Helyi közélet

2013.08.30. 11:28

A szőrös deszkából szépség lesz

Mezőkövesd - Hatvanadik alkalommal adták át a Népművészet Mestere-díjakat Budapesten.

Mezőkövesd - Hatvanadik alkalommal adták át a Népművészet Mestere-díjakat Budapesten.A Mesterségek Ünnepén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tíz kiemelkedő népművész munkáját ismerte el, köztük a mezőkövesdi Kovács Szabolcs bútorfestőét.

- A bútorok készítése nálunk családi tradíció, hiszen már nagyapám és az édesapám is asztalos volt - tekintett vissza a kezdetekre Kovács Szabolcs. - Emlékeim szerint olyan hat éves lehettem, amikor először ott ragadtam a műhelyben, és figyeltem, ahogyan édesapám azokból a csúnya, szőrös deszkákból elkezdett szépet alkotni. Hamar eldöntöttem, hogy nekem is ezt kell csinálnom, úgyhogy egyenes út vezetett a bútorkészítésig. De emellett mindig is nagyon vonzott, a művészet, a színek, a festészet világa, és 1989-ig művésztanárként is dolgoztam Mezőkövesden és egy kis ideig Szentistvánban is.

Tényleg mindent

A nívódíjas, aranykoszorús mester most már másra bízza a bútorok készítését de...

... én tervezem meg őket, az asztalos barátaim elkészítik, majd visszakerülnek hozzám alapozásra, díszítményezésre - tette hozzá a népi iparművész. - A bútoraim kifejezetten használatra és nem dísztárgynak készülnek. A régi bútorok jóval rusztikusabbak voltak, a mai kor viszont már nyilván finomabb feldolgozást igényel, hiszen a ruhák, textíliák sokkal finomabbak elődeiknél, így például egy szék nem szakíthatja fel a rá ülő hölgy harisnyáját... A megrendelők kérnek bútoregyütteseket, enteriőröket, étkező garnitúrákat, szóval tényleg mindent, ami egy háztartásban használatos.

Kovács Szabolcs kérdésünkre elmondta, hogy előzetesen megbeszélt méretre alkot és a bútorok elkészülési ideje változó. Mint megtudtuk, egy nagyobb, például komplett lakószoba garnitúrára akár fél évet is rászán.

Bár gyermekei nem folytatják az ő mesterségét, nagyon büszke rájuk, mert „ők másban nagyon tehetségesek, de a műhely ajtaja számukra is mindig nyitva áll". Arra a felvetésünkre, hogy meddig szeretné űzni szakmáját kifejtette:

- Édesapám egész életében szerette a munkáját, és bátran elmondhatom, hogy én sem vagyok ezzel másképp. Minden egyes bútor más és más, új kihívást jelent számomra. Azt gondolom, szépet alkotni jó, úgyhogy még nagyon sokáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában