Helyi közélet

2013.07.20. 19:47

Tömegeket vonz a bükki füvesember

Bükkszentkereszt - A hét végén immár Hetedik alkalommal rendezték meg a gyógynövénynapokat.

Bükkszentkereszt - A hét végén immár Hetedik alkalommal rendezték meg a gyógynövénynapokat.Időnként gondterhelt tekintettel néztek fel az égre a bükkszentkereszti gyógynövénynapok szervezői szombaton, aztán mintha csak a szemmel verés használt volna, szétrebbentek a felhők, és mégsem mosta el a nyári zápor a község legnépszerűbb rendezvényét.

A potenciális égi fenyegetés a látogatókat nem zavarta, ugyanúgy tömegek voltak kíváncsiak Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa előadására, mint a korábbi években, és éppúgy tömött sorokban vonultak végig a település főutcáján, hogy bepillantást nyerjenek a füvesember füvészkertjébe.

Egészség és kirakodóvásár

A rendezvényen gyakorlatilag minden megtalálható volt, ami a természetes gyógyászattal kapcsolatba hozható: természetesen számos sátor kínálta a György teákat vagy az azokhoz kapcsolódó információkat, mások gyógynövényes lekvárt vagy éppen sómentes ételízesítőt kínáltak. Természetesen hosszú sor kígyózott a krumplilángosos előtt miközben minden átjárt a kürtős kalácsostól áradó vaníliaillat.

A György teákat nem csak szárazon kínálták, aki akarta, meg is kóstolhatta őket. A György-teaház előtt kortyolgatta italát Bányai Endréné, lánya Melinda, és unokái, a 14 éves Anna és a 11 esztendős Adél.

Mint a debreceni Bányai Endréné mesélte, már 35 éves van házuk Bükkszentkereszten, így gyakran megfordulnak a gyógynövénynapokon is. A férje betegsége miatt az elmúlt években nem tudtak eljönni, de most is ugyanúgy tetszik neki a rendezvény, mint korábban.

-Magam is fogyasztom a György teát, sokat segít a diabéteszemen; a diéta mellett nem nincs szükség annyi gyógyszerre - mondta a hölgy, hozzátéve: egyik barátjának az epeköves tüneteit szüntette meg egy másik teakeverék.

- Nagyon sok receptet kaptunk Gyuri bácsitól - mondta lánya, Bujtás Melinda, aki most a borsmenta teát kóstolta meg. Bár a gyerekek idegenkedni szoktak a gyógyteáktól, mind Anna, mind Adél arról számolt be, hogy nekik ízlenek ezek az italok.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában