Helyi közélet

2013.07.19. 11:36

Tokaj legújabb testvérvárosa: Iwonicz Zdrój

Toakj - Olyan infrastruktúrát építettek ki a gyógyvíz gyógyászati hasznosítására, ami példa értékű.

Toakj - Olyan infrastruktúrát építettek ki a gyógyvíz gyógyászati hasznosítására, ami példa értékű.Iwonicz Zdroj nemrégiben kereste meg Tokaj képviselő-testületét, hogy partnervárosi kapcsolatot szeretne létesíteni Tokajjal. A lengyel település arról híres, hogy kiváló gyógyforrásai vannak, amellyel szépen és jól sáfárkodik. Olyan infrastruktúrát építettek ki a gyógyvíz gyógyászati hasznosítására, ami példa értékű. A városban 3, a környéken 8 forrás van, amelyből különböző betegségek gyógyítására való gyógyvizet nyernek. A szanatóriumok is a víz hasznosítására épültek. Maga a város is gyönyörű, hiszen néhány épületet leszámítva, a 19.század monarchia hangulatát árasztja, amelyet ők is büszkén vállalnak. A fából készült villák zöme fel van újítva, nagy részük uniós támogatásból. Lenyűgöző a városban, hogy rendkívül sok parkja van, amit a városgazdálkodás kényes gonddal virágosít és tesz tetszetőssé.

Szövegezik a szerződést

Ebbe a városba érkeztünk a képviselő-testület felhatalmazásával július 16.-án, amikor találkoztunk Páwel Pernal polgármesterrel és Zbigniew Ungeheuerrel, a Portius Társaság elnökével - közölte lapunkkal Májer János, Tokaj polgármestere. Ő ismerős a számunkra, hiszen többször megfordult nálunk és sokat tesz a Tokaji bor exportja érdekében, amiért magas rangú magyar kormánykitüntetésben is részesült - mondta Májer János. Páwel Pernal polgármester nyitott emberként tele tervekkel: új szállodákban, wellness központban és sípályában gondolkodik. A fogadáson megkínált bennünket Iwonicz Zdroj ásványvízzel is. A megbeszéléseken mindkét fél kinyilvánította szándékát - amelyre felhatalmazása is volt -, hogy partnervárosi kapcsolatot létesítsünk egymással. Szóba került mindkét városban egy lengyel-magyar baráti társaság létrehozása, amely szervezné a továbbiakban a kapcsolatot. Egymás rendezvényein, vásárain, kiállításain való részvétel, kulturális kapcsolatok, például az énekkarok vendégszereplése, sportrendezvényeken való megmérettetés, de fő szempontnak a gyermekek és polgárok kapcsolatát tartottuk. A diákok esetében ez egyszerűbb, mert ők beszélnek angolul, ami a közös társalgás nyelve lehet. Páwel Pernal ezután bemutatta a város központját, ahol szebbnél szebb parkokat, villákat és szanatóriumokat láthattak a vendégek.

Májer János meghívta Páwel Pernal polgármestert és néhány képviselőtársát Tokajba, még erre a nyárra. Ekkorra a testvérvárosi szerződés szövegezése is megtörténhet. A közös történelmi múltra való visszaemlékezés olyan erős kapocs lehet a két nép és a két város között, mint az Oestrich-Winkel-Tokaj-i testvérvárosi együttműködés.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában