Helyi közélet

2013.07.02. 16:14

Sárkányünnep Bódvalenkén

Bódvalenke, 2013. július 2., kedd (MTI) - A freskófalunak is hívott Bódvalenkén immár negyedik alkalommal rendeznek Sárkányünnepet. A cigány kultúra és művészet hagyományos fesztiválját péntektől vasárnapig tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban.

Bódvalenke, 2013. július 2., kedd (MTI) - A freskófalunak is hívott Bódvalenkén immár negyedik alkalommal rendeznek Sárkányünnepet. A cigány kultúra és művészet hagyományos fesztiválját péntektől vasárnapig tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban.

A Sárkányünnep örömünnep, az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni: a kisközség házainak falán a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata tekinthető meg.

A közlemény szerint a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között. Idén a már megszokott kulturális kavalkád mellett további újdonságokra is számíthatnak a fesztiválra látogatók, akik a helyiek vezetésével megismerhetik a környék vadregényes tájait is.

Július 5-én pénteken Frankie Lato és az Eastwing, valamint a RumbAroma koncertjével indul a Sárkányünnep, másnap kirándulásokat, kalandtúrákat szerveznek a Bódvalenkét körülölelő, növény- és állatvilággal gazdag lápra, az esztramosi bányajáratokba és a Rákóczi-barlangba. Ugyancsak szombaton, a délutáni órákban Stefano lép fel, miközben táncház, harcművészeti bemutató, filmvetítések, mesesarok és költészet, sárkányeregetés színesíti a programot. A korábbi évekhez hűen ismét Sárkányvágta vezeti fel az esti koncertet: a Romengo, az Etnorom, és a Karaván Família fellépése közös örömzenélésben teljesedik ki.

Vasárnap, a fesztivál zárónapján zenés reggelit tartanak a falu közepén a Dorco és a Fekete Gyémántok közreműködésével. A kulturális programok mellett civil kerekasztal is lesz, ahol a résztvevő szervezetek képviselői aktuális társadalmi és szociális kérdéseket tárgyalnak meg, például azt, hogy a szociális vállalkozások vagy a közmunka jelenti-e a kiutat a mélyszegénységből.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában