Helyi közélet

2013.07.03. 10:50

Saját iskolája lesz a TKKI-nak Ózdon

Ózd - A tanulók építik az új szakműhelyeket a Kiserdők-alján.

Ózd - A tanulók építik az új szakműhelyeket a Kiserdők-alján.Rövidesen saját iskolája lesz a Türr István Képző és Kutató Intézet Ózdi Igazgatóságának. A Kiserdők alján található telephely hátsó udvarán már gőzerővel zajlik az építkezés. A munkát részben azok a tanulók végzik, akik közfoglalkoztatottként folyamatosan elsajátítják a különféle mesterségeket, helyben pedig gyakorlatban is próbára tehetik a tudásukat.

- A tervezés során figyelembe vettük azt, hogy a célcsoport számára melyek azok a szakirányok, ahol célszerű oktató és szakműhelyeket kialakítani - árulta el a részleteket Andó Pál, a TKKI Ózdi Igazgatáságának a vezetője. - Ezek között az építőipar és a mezőgazdaság különösen fontos. Az épület nagyjából félkész állapotban van, remélem, hogy ősszel itt már tanfolyamok indulhatnak.

Éles gyakorlat

Húsz fő építőipari tanuló dolgozik a telephely udvarának hátsó részén. Ennek a struktúrának az a legfőbb előnye, hogy a tanfolyamon résztvevők valós munkakörnyezetben, egy igazi építkezésen tapasztalják meg, hogy mit jelent a tényleges munkatevékenység. A városban 2011-ben indult el a Munka+Tanulás Program, ez a mostani projekt ennek továbbgondolt változata.

- A hozzánk beosztott, felzárkózásban részt vevő tanulók hatékonyan, jól dolgoznak. Minden mozdulatunkat lesik, hogy el tudják sajátítani a szakma alapjait - tette hozzá Hantos Ferenc, víz - és fűtésszerelő mester.

Az alapokról

Farkas Géza, közfoglalkoztatott visszatekintett néhány hónapot, mint mondta: az iskola építése a tereprendezéssel kezdődött, majd az alapot rakták le és a falakat húzták föl. Ezután a tetőszerkezet készült el, most pedig a belső munkák következnek. A glettelés, a festés, ősszel pedig át lehet majd adni a tanulók által épített új iskolát a jövőbeni tanulók számára.

A beruházással kapcsolatban Andó Pál megjegyezte: egy hegesztő és egy fémipari műhelyt is kialakítanak az új iskolában. Mégpedig azért, mert Ózdon ezeknek a szakmáknak komoly tradíciója van, és azt szeretnék, ha a jövőben is biztosítva lennének a városban a szakemberek.

Emellett azonban nagy figyelmet szentelnek a már említett építőipari és mezőgazdasági képzésnek. Az iskola felszerelésekor támaszkodni fognak a TKKI hálózatára. Azokból a meglévő eszközökből fognak átcsoportosítani Ózdra, amelyekkel az intézmény már rendelkezik. Az új iskola udvarán a tanulók bevonásával egy üvegházat is kialakítanak az év végére, ahol a bevont réteg már a téli időszakban is tanulva dolgozhat, elsajátíthatja a növénytermesztés alapjait.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában