Helyi közélet

2013.07.19. 08:17

Nézőpont: A hely, ahol élünk

<em>Én például nehezen tudom elhinni, hogy létezik ma Magyarországon olyan rendelő, amelyikben egy kullancs eltávolítása gondot okozhatna – ennyire nem lehet rossz helyzetben a hazai egészségügy</em>.<strong> Bujdos Attila jegyzete</strong>.

Én például nehezen tudom elhinni, hogy létezik ma Magyarországon olyan rendelő, amelyikben egy kullancs eltávolítása gondot okozhatna – ennyire nem lehet rossz helyzetben a hazai egészségügy. Bujdos Attila jegyzete.Elküldtek az egyik miskolci egészségügyi intézményből két nőt. A velük lévő kisgyerekbe kullancs esett a szemközti strandon. Ott nem tudta kivenni belőle senki, nem volt hozzá megfelelő eszköz. A rendelőintézetben kerestek megoldást, ahol a betegirányítónál tovább nem jutottak, ő úgy tudta, kullancseltávolítással náluk senki sem foglalkozik. A beszélgetésükbe bekapcsolódott a biztonsági őr, akinek a hitetlenkedők elűzése alkalmából használt célirányos szókészletét nem idézhetem, nem tűrné el a nyomdafestéket. Ha azt mondom, durva, sértő, megalázó, bicskanyitogató, lényegében nem mondtam vele semmit.

A történetet az egyik szereplő mesélte el, a leírás napok óta ott keringet a világhálón, a sajtóban is elkezdte megtalálni a maga helyét, mire az érintettek reagáltak, lényegében nem tagadva a történteket, visszatolva valamennyit a felelősségből a segítséget kérőkre. Állítólag vizsgálódnak az illetékesek, bár, hogy mi történt pontosan, ennek eldöntése ebben a pillanatban még mindig inkább a képzeletünkre van bízva (miért küldték el őket elsőre, ha utána helyben is segítséget ajánlottak, amit viszont képtelenség volt fellelni az épületben). Én például nehezen tudom elhinni, hogy létezik ma Magyarországon olyan rendelő, amelyikben egy kullancs eltávolítása gondot okozhatna – ennyire nem lehet rossz helyzetben a hazai egészségügy. A megoldás keresése helyett a hárítás, a segíteni akarás helyett a rigid távolságtartás viszont mindennapos tapasztalat – az ember bárhol és bármilyen helyzetben átélheti a totális kiszolgáltatottságot, anélkül, hogy képes lenne elfogadni, pláne megszokni, vagy valójában értené, hogyan s miért jelenthet valódi örömöt a packázás a mégoly parányi hatalom birtokosának.

Kérdés, hogy a világban, amelyben nem ritkán vagyunk kénytelenek így érezni, amelyben nem esik nehezünkre odaképzelni magunkat két, magát Miskolcon megalázottnak érző nő helyébe, helyes ügykezelésnek számít-e napokig hallgatni, várni, hogy a sajtó kérdéseket tegyen fel. Nem azt kívánja-e a tényleg létező jó hírünk, amelyért minden nap igyekszünk megdolgozni, hogy magunktól álljunk elő valamivel? Hogy nyilvánosan ígérjünk pártatlan kivizsgálást? Nemcsak a durva mondatok, a bizonyítást igénylő szóbeli agresszió miatt, hanem mert nem kapott segítséget egy gyerek, és ez tényleg megengedhetetlen.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc – Egy székesfehérvári nő a Facebook-on tette közzé minapi esetét. tovább »

Budapest, Miskolc - A miskolci MÁV Rendelőintézetben történt kullancs-üggyel kapcsolatban közleményt adott ki a Vasútegészségügyi NKK Kft. Leszögezik: megkezdték az eset kivizsgálását. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában