Helyi közélet

2013.07.11. 19:22

Nem csak kaland a vidék

Szőlősardó - A Vidék Kaland célja, hogy a városi fiatalok megismerjék a vidéki emberek életét.

Szőlősardó - A Vidék Kaland célja, hogy a városi fiatalok megismerjék a vidéki emberek életét.A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) az idén is megrendezte Vidék Kaland Programját, melynek keretében városi fiatalok töltenek el egy-egy hetet egy vidéki gazdaságban, ahol együtt élik mindennapjaikat, együtt dolgoznak a házigazdákkal. A program célja, hogy segítsen emelni a vidéki emberek elfogadottságát a városlakók pedig bepillanthassanak házigazdáik életébe.

Szőlősardón, a nomád családi tanyasi gazdálkodással foglalkozó Szabados Andor és családja dr. Kubik Andrást fogadta be egy hétre. Az orvosi egyetemen tavaly végzett, urológusnak készülő fiatalemberrel a Szabados család birtokán beszélgettünk.

Aszfaltról a dombok közé

- Tős-gyökeres városi ember vagyok; nem hordok magammal készpénzt csak bankkártyát, és állatokkal, még kutyákkal is, csak elvétve kerülök közelségbe - mesélte Kubik András. - A szüleimmel ’96-ig Pesten éltünk, aztán Dabasra költöztünk. A Semmelweis Egyetemre jártam, így az öcsémmel együtt visszaköltöztünk a fővárosba. Vidékből eddig csak a sík alföldi részeket ismertem, megdöbbentett, hogy ilyen hegyes-völgyes területen is lehet gazdálkodni.

Kubik András hétfőn érkezett Szőlősardóra, és hamar belerázódott a munkába, eteti, gondozza az állatokat, segített lovas kocsival beszállítani a szalmabálákat, s mint mesélte, sebészi ismereteit is kamatoztathatta. Ennek gyümölcseként szerdán kecskehús volt az ebéd.

- Egy ilyen helyen mindig van mit csinálni, a munkaidő soha sem nyolc óra - összegezte tapasztalatait Kubik András. - Hajnalban kelünk, megetetjük, ellátjuk az állatokat, fel kell készíteni a lovakat a túrára, és amikor délután visszatérnek, el kell látni őket. Napközben a földdel is kell foglalkozni, szántani vetni, gyomot irtani... Nem nagyon jut idő a pihenésre, az pedig fel sem merülhet, hogy az ember elmenjen néhány napra, mert addig ugye ki viseli gondját az állatoknak?

Lovas túrákat szerveznek

- A családunk 2001-ben költözött ide - mesélte Szabados Andor - a szüleim fokozatosan építették fel a gazdaságot. Most hét nyereg alá szoktatott lovunk és négy csikónk van, szabadtartásban, de a család és a vendégek élelmiszerigényét is kielégíti a gazdaság: 120 csirke, 40 tojótyúk, 15 nyúl, két fejős kecske gondoskodik a hús-, tojás- és tejellátásról, de a kikerül innen a burgonya és más zöldségféle is. Igyekszünk az önellátás irányába haladni. Főleg lovas turizmussal foglalkozunk, a környéken szervezünk túrákat.

Szabados Andor Mosonmagyaróváron állattenyésztő mérnöknek készül, jelenleg utolsó éves, és mint mondta, azért csatlakozott a programhoz, hogy mint leendő fiatal gazda kapcsolatot építsen ki az AGRYA-val. Mint mesélte, két éve már önállóan vezet lovas túrákat a környéken, melyek során napi 30-50 kilométert is megtesznek.

- András kellemes csalódást okozott számomra - mondta. - Gyorsan tanul, nem fél megfogni a munka végét.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában