Helyi közélet

2013.07.03. 08:07

Ennyit ért a „Nagy játszótérteszt"

Miskolc - Nem lesznek kutak a játszóterek mellett, és a kavics is marad.

Miskolc - Nem lesznek kutak a játszóterek mellett, és a kavics is marad.Megkérdeztük a miskolci önkormányzatot, tudnak-e tenni valamit annak érdekében, hogy a gyerekek jobban és biztonságosabban érezzék magukat Miskolc játszóterein. Nemrég ugyanis öt kisdiák segítségével játszótértesztet végeztünk a belvárosban, és megígértük nekik, hogy az általuk felvetett problémákat továbbítjuk az önkormányzatnak. A válaszokat megkaptuk, melyből kiderült, sok játszótéren azért nincs árnyékos terület (mely a nyári kánikulában igencsak jól jönne), mert „az uniós játszóterek az utóbbi 8 évben létesültek, akkor történtek a fatelepítések is, de a nagy lombkorona fejlődéséhez az elmúlt idő kevés volt. Több helyen a telepített fákat kitörték, kitépték, pótlásuk nem minden esetben lehetséges." Az ivókutakkal kapcsolatban arra nem kaptunk ígéretet, hogy minden játszótér környékén lesz, azt azonban megtudtuk, hogy „az Árpád úti játszótérnél kiépített ivókutat olyan mértékben tették tönkre, hogy annak teljes cseréje szükséges".

A játszótereken eldobált cigarettacsikkek azonban lehet, hogy eltűnnek a játszóterekről, ugyanis „a Miskolci Rendészeti Szerv napi munkájának része a tiltott helyen dohányzók ellenőrzése. A jelzett problémára ígéretet tettek célellenőrzés megszervezésére."

Elbontják a régieket

A régi játszóterek viszont nem felelnek meg az uniós szabványnak, ezért nem felújítják, hanem folyamatosan elbontják azokat. „A jelenleg folyó játszótéri fejlesztéseket az önkormányzati képviselők képviselői fejlesztési alapjukból finanszírozzák.", tudtuk meg. A volt Matáv-játszótérrel kapcsolatban sincs jó hírünk. A korhadt elemeket ugyanis nem tudják pótolni, csak elbontani. A gyöngykavicsos játszóterek burkolatát pedig azért nem lehet gumitéglákra cserélni, mert az túl sokba kerülne, viszont az uniós előírásoknak meg kell felelni, tehát ütéscsillapító felületet kell biztosítani az egy méternél magasabb játszóeszközök alatt. Így aztán valószínűleg a gyerekeknek be kell érniük a jelenlegi játszóterekkel.

ÉM-HE


[poll id="409"]


Korábbi cikkeink:

Sok éve már (ne is legyen ilyen soha többé), egy kisgyerek meghalt a játszótéren, beleszorult a feje valamilyen játszóeszközbe. Akkortájt felbuzdultak a törvényhozók, szigorították a szabályokat (nagyon helyesen), s elkezdtek terjedni az uniós szabványnak megfelelő játszóeszközöket felvonultató játszóterek. Nem volt egyszerű, hiszen egy-egy ilyen játszótér sok-sok millióba kerül. Hajdu Mariann jegyzete.

Miskolc – "Miskolc Mátyás király út 15 -17. előtt van egy szépen bekerített, pár játékkal el látott kicsi játszótér. Az alapvető hibája, hogy gyöngykaviccsal van vastagon leterítve, és árnyékot adó fa csak az egyik sarkában van. A legnagyobb hiba most következik!" – írja Olvasónk.

Miskolc – A játszótértesztelő gyerekek a polgármesternek is tettek javaslatot.

Miskolc – Elindult a „Nagy játszótérteszt". Öt kisdiák volt a segítségünkre, akik egész délelőtt csak játszottak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában