Helyi közélet

2013.07.10. 17:37

„A megújulásra kész szemlélet döntött”

Miskolc - Kifejtette a jegyző, hogy miért dr. Nagymáthé Saroltát javasolja a Földes igazgatói posztjára.

Miskolc - Kifejtette a jegyző, hogy miért dr. Nagymáthé Saroltát javasolja a Földes igazgatói posztjára.„Az intézményvezetők pályázatainak véleményezésére vonatkozó döntésem a már korábban közölt szempontok alapján született meg. Az oktatás területéért felelős munkatársaimmal megvizsgáltuk a megkapott pályázatok formai és tartalmi megfelelőségét, a vezetői programban összefoglalt elképzeléseket, azoknak a város oktatási koncepciójával való összecsengését, a pályázók eddigi vezetői, oktatásirányítási múltját”, közölte portálunkkal Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője kérdésünkre, hogy mi alapján döntött úgy, hogy dr. Nagymáthé Sarolta pályázatát támogatja Veres Páléval szemben a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói posztjára.

A posztra Veres Pál, a korábbi igazgató és a Kossuth gimnázium jelenlegi igazgatóhelyettese, dr. Nagymáthé Sarolta pályázott. A jegyző döntésének szakmai indokaira voltunk kíváncsiak.

Megújulásra kész

Csiszár Miklós kifejtette: „dr. Nagymáthé Sarolta pályázatában az iskola helyzetét az aktuális jogszabályi, oktatáspolitikai környezet szempontjából is értelmezte, valamint vezetői programjában az új helyzethez való alkalmazkodást, a múlt értékeire építő, de megújulásra kész szemlélettel emelte ki. A fentiek alapján, az oktatás területén betöltött szerepe, valamint a szakértői, oktatásszervezői és irányítói területre egyaránt kiterjedő eddigi munkássága figyelembevételével a Földes Ferenc Gimnázium esetében Dr. Nagymáthé Sarolta pályázatát ítéltem támogathatónak.”

Nem tudott róla

Kérdeztük azt is, hogy miért nem vette figyelembe a döntésnél, hogy a szülők és a tantestület a volt igazgató, Veres Pál pályázatát támogatta. A jegyző a kérdésre így válaszolt: „az önkormányzat a pályázatok egyik véleményezőjeként szerepel az eljárásban, önálló véleményalkotásra kapott jogot és felkérést. A véleményező csoportok egymástól függetlenül alakítják ki álláspontjukat. Az önkormányzat véleményének kialakításakor nem álltak rendelkezésre a véleményezésre jogosultak által kialakított álláspontok.”

A jegyző még hangsúlyozta, „az új igazgatót a nevelőtestület, az igazgatótanács, a fenntartó, az intézmény székhelye szerint illetékes vagy az intézményt működtető települési önkormányzat véleményének kikérésével az oktatásért felelős miniszter bízza meg öt évre”.

ÉM-HM


Háttér

Immár harmadszor próbálnak igazgatót választani a Földes élére. Első alkalommal tavaly nyár elején egyedüliként indult Veres Pál (15 évig ő vezette az intézményt), de akkor elutasították a pályázatát, és megbízott igazgatót neveztek ki a gimnázium élére. Másodszor kihívója akadt Dávid Enikő személyében, a döntést arra hivatkozva utasította el az önkormányzat, hogy az iskola állami fenntartásba kerülése után inkább döntsön az új munkáltató. A mostani a harmadik választás. A pályázatokat elvileg a miskolci önkormányzat oktatási bizottságának kellene véleményeznie (ahol jobb- és baloldali politikusok egyaránt vannak), ám a nyári szünetre hivatkozva a közgyűlés úgy döntött, hogy a jegyzőre ruházza át ezt a jogot. Ő a másik pályázót, dr. Nagymáthé Saroltát javasolja a posztra. Mint az előző alkalmakkor, most is sokan tiltakoznak a döntés ellen. Az egyik politikai erő például demonstrációt szervezett péntekre, Veres Pál kedden közleményben kérte a tüntetni szándékozókat, hogy ne tegyék: arra hivatkozott, hogy ne politikai, hanem szakmai döntés szülessen. A Földes öregdiák egyesülete is kiállt Veres Pál mellett, levelüket itt olvashatják.


A Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület közleménye

Mi, öregdiákok, hálával és köszönettel tartozva a kapott erkölcsi és szellemi tudásért, kötelességünknek tartjuk, hogy felelősséggel figyeljük és támogassuk szeretett iskolánkat. A természetes érzelmi kötődésen túl tudjuk és megtapasztaltuk, milyen értékes szellemi műhelyt jelent ez az iskola. Ahogy megtapasztalhattuk azt is, hogy a miskolciak többsége is így gondolja. Köszönet és tisztelet Mindenkinek, aki félti, aki kiáll mellette, aki foglalkozik gimnáziumunk jövőjével.Az igazgatóválasztás kapcsán ismét reflektorfénybe került a Földes. Köszönve és nem vitatva mindenki jó szándékát, csatlakozunk a korábbi igazgató, Veres Pál, felhívásához. Szeretnénk elkerülni, hogy véleményünket bármilyen személyes, vagy pártpolitikai érdek befolyásolja. Ennek megfelelően a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület jelen helyzetben nem csatlakozik semmilyen, ez ügyben szervezett, politikai demonstrációhoz.

Ezzel párhuzamosan bízunk abban, hogy az igazgató kiválasztása valóban szakmai szempontok alapján történik. Ez a döntéshozóknak kötelessége és felelőssége. A Földes Ferenc Gimnázium értéke, szellemi tőkéje ennek a városnak, amely nemzetközi diákolimpiák, versenyek érmeivel fémjelzett oktatásával értékes szakembereket képez, művel ki városunknak, megyénknek, országunknak és a világnak. Egy ilyen tudásközpont fölépítéséhez évtizedek szükségesek, megőrzése, továbberősítése Miskolc érdeke.

Ezen felelősséget átérezve, kérjük választott döntéshozóinkat, Miskolc Város Polgármesterét, illetve a döntéssel felruházott Jegyzőjét, hozzák nyilvánosságra, milyen szakmai érvek alapján tették meg javaslatukat az új igazgató személyére! Az általuk támogatott jelölt pályázatában melyek azok a tények, amelyek az eddiginél jobban garantálják az iskola színvonalának megőrzését, továbbemelését? Melyek azok a szakmai okok, amelyek miatt a hosszú évek eredményes munkáját és minden érintett (tantestület, dolgozók, diákság, szülők, öregdiákok) elsöprő többségű támogatottságát és bizalmát maga mögött tudó Veres Pál pályázatát harmadszorra sem támogatják?

Egyesületünk nem rejti véka alá azon véleményét, hogy Veres Pál igazgatása alatt „a Földes” nemcsak megőrizte, hanem tovább is emelte színvonalát. Ezért támogatjuk, hogy az iskola igazgatója továbbra is Veres Pál legyen, mivel személyében látunk erre nézve a továbbiakban is garanciát. Köszönjük is, hogy ismételten pályázott erre a feladatra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában