Helyi közélet

2013.06.22. 16:34

Nézőpont: Szegényes lett a bizi...

<em>Sok éve már (ne is legyen ilyen soha többé), egy kisgyerek meghalt a játszótéren, beleszorult a feje valamilyen játszóeszközbe. Akkortájt felbuzdultak a törvényhozók, szigorították a szabályokat (nagyon helyesen), s elkezdtek terjedni az uniós szabványnak megfelelő játszóeszközöket felvonultató játszóterek. Nem volt egyszerű, hiszen egy-egy ilyen játszótér sok-sok millióba kerül</em>.<strong> Hajdu Mariann jegyzete</strong>.

Sok éve már (ne is legyen ilyen soha többé), egy kisgyerek meghalt a játszótéren, beleszorult a feje valamilyen játszóeszközbe. Akkortájt felbuzdultak a törvényhozók, szigorították a szabályokat (nagyon helyesen), s elkezdtek terjedni az uniós szabványnak megfelelő játszóeszközöket felvonultató játszóterek. Nem volt egyszerű, hiszen egy-egy ilyen játszótér sok-sok millióba kerül. Hajdu Mariann jegyzete.

Lassan tíz éve már, hogy rendszeresen jártam a gyerekeimmel játszótérre – amolyan régifajtára, olyasmire, mint gyerekkoromban én magam is – de szerettük, mert jó volt a társaság. Még akkor is, ha hetekig kellett rimánkodni az önkormányzatnál, hogy cseréljék ki a homokozóban a homokot, s vágják le végre a füvet. (Dehogy cserélték, dehogy vágták le.) Most erősen deja vu érzésem van játszótértesztünket olvasva. Mintha évek múltával sem javulna a helyzet. Mert hiába nőtt a hiperszuper játszóterek száma, az állapotuk alig javult.

Játszótértesztre vállalkozott lapunk. Úgy döntöttünk, végigjárjuk néhány igen lelkes tízévessel a miskolci belvárosi játszótereket, s megnézzük, melyik milyen. Van, ahol „csak” az árnyékot hiányolták a gyerekek, van, ahol a vízivási lehetőséget, vagy épp az zavarta őket, hogy kavics ment a szandáljukba. De komolyabb kritikát is megfogalmaztak. Zavarta őket a kosz, az eldobált cigicsikkek, az égig érő fű, sőt, felfedeztek balesetveszélyes betonkockát, labilis, szentlélek-tartotta hintát is.

A kiállított bizonyítvány igen szegényes. Ám szeretnénk átnyújtani az önkormányzatnak: hátha tanulnak belőle.


Miskolc - "Miskolc Mátyás király út 15 -17. előtt van egy szépen bekerített, pár játékkal el látott kicsi játszótér. Az alapvető hibája, hogy gyöngykaviccsal van vastagon leterítve, és árnyékot adó fa csak az egyik sarkában van. A legnagyobb hiba most következik!" - írja Olvasónk.

Miskolc - A játszótértesztelő gyerekek a polgármesternek is tettek javaslatot.

Miskolc – Elindult a „Nagy játszótérteszt". Öt kisdiák volt a segítségünkre, akik egész délelőtt csak játszottak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában