Helyi közélet

2013.06.20. 13:01

A nagy teszt: vizsgáztak a miskolci játszóterek

Miskolc - Elindult a „Nagy játszótérteszt". Öt kisdiák volt a segítségünkre, akik egész délelőtt csak játszottak.

Miskolc - Elindult a „Nagy játszótérteszt". Öt kisdiák volt a segítségünkre, akik egész délelőtt csak játszottak.

Kitört a vakáció, a gyerekek már nem az iskolák osztálytermeit népesítik be, hanem a játszótereket. Elindultunk mi is néhány örökmozgó kisdiákkal, hogy felkutassuk Miskolc belvárosának néhány játszóparkját. Akciónkat elneveztük a „Nagy játszótértesztnek". A gyerekeket a kánikula sem zavarta, vidáman hintáztak, csúsztak, másztak, kúsztak, ugráltak szerdán délelőtt, pedig a hőmérő higanyszála hamar elérte a 30 fokot. De nehogy azt higgye valaki, hogy játék közben nem figyeltek a részletekre! Pontos képet adtak minden játszótérről, elmondták, melyik játék tetszett nekik a legjobban, és hogy mi a park legfőbb hibája vagy hibái. Összesen 10 játszótéren jártunk. Volt, amelyik már megfelelt az EU-s szabványoknak, de olyanokat is találtunk, melyeken régi típusú, vasból készült játszóeszközök árválkodtak. Mire a tizedikhez értünk, a gyerekekben megfogalmazódott, hogy javaslatot kellene tenni a polgármesternek a játszóterekkel kapcsolatban. Hiszen a játszótér azért van, hogy azon játszanak a gyerekek, és hogy ott jól is érezzék magukat. Megígértük nekik, hogy elképzeléseiket megírjuk lapunkban, hiszen az Észak-Magyarországot a város vezetői is olvassák.

Sportban is jók

A „Nagy játszótérteszt" résztvevői mind sportoló gyerekek, szabad idejükben kosárlabdaedzésre járnak. Négyen a Rónai Ferenc Általános Iskola angol két tannyelvű osztályának tanulói. A 11 éves Szegeczki Nóra negyedikes volt, húga, Szegeczki Hajnalka 10 éves és harmadikos volt. Barátnőjük, Pálinkás Réka 11 éves, most fejezte be a negyedik osztályt, öccse pedig Pálinkás Ákos, aki 9 éves, és második osztályos volt. Segítségünkre volt még egy kislány, Peitl Fruzsina, aki 10 éves lesz nemsokára, és a Szabó Lőrinc Általános Iskola harmadik osztályos tanulója volt a most véget ért tanévben.

A vidám kis csapattal délelőtt fél 9-kor indultunk a „Nagy játszótértesztre", Ákos örült a legjobban a „munkának", mint mondta, ő nagyon sok játszóteret ismer, mert szinte mindegyiket kipróbálja, ami az útjába akad. A gyerekek kaptak fehér, északos sapkát a tűző nap ellen, és természetesen vittünk magunkkal jó, hideg ásványvizet szomjúság ellen.

A Népkertben kezdtük

A munkát a Népkertben kezdtük, itt kis csapatunk két játszóteret tesztelt. Majd a közeli lakótelepre igyekeztük, itt is találtunk három játszóparkot. Aztán átautóztunk a Tizeshonvéd utcára, majd a Jókai lakótelepre igyekeztünk. A tizedik játszótér után a gyerekek még fel akartak menni az Avasra, hogy ott kipróbálják a Máltai játszóteret, mert szerintük az a legjobb a városban. Akkor azonban már nagyon nagy volt a meleg, úgyhogy megígértük nekik, a következő tesztelést az Avason kezdjük. Erről a kis brigádnak eszébe jutott, hogy iskolai időben kellene ezt a munkát végezni, méghozzá délelőtt, mert akkor hiányozhatnának az iskolából. Ezt persze nem ígérhettük meg nekik.

Szakszerűen

A tesztelő csapat egyébként rendkívül szakszerűen végezte feladatát. Először is futva közelítették meg mindegyik játszóteret. Aztán kipróbáltak rajtuk minden játékot, és nagyon figyeltek. Van-e balesetveszélyes játszóeszköz, a tér burkolata megfelelő-e, van-e árnyék, nincsenek-e összetörve a padok, van-e szemeteskuka a parkban, tiszta-e a homokozó és a játszótér, lehet-e inni valahol, és hogy van-e vécé, vagy csak a bokorban végezhetik el a gyerekek dolgukat. Kiderült, vécé sehol nincs, ivókutat egyetlen téren találtunk csak, és nagy bajok voltak az árnyékkal is, aminek a hiányától szenvedtek leginkább a gyerekek.

Ötletes játékok

A teszt végén kiderült: az elmúlt években felújított és modern játszóeszközökkel ellátott játszótereket nagyon kedvelik a gyerekek. Ezek mindegyike más és más, rajtuk az eszközök ötletesek, fejlesztőek. Jócskán akad azonban olyan tér is, ahol még a régi, vasból készült játékok állnak. Ezeket nem szívesen használják a gyerekek, azt mondták, „lepukkant játszóterek." Olyanokat is találtunk, melyek balesetveszélyesek, ezeket jó lenne az illetékeseknek minél előbb kijavítani, hiszen a nyáron sok időt töltenek majd a gyerekek a szabadban, és egy pillanat alatt megtörténhet a baj.

Az Észak-Magyarország pénteki számából megtudhatják olvasóink, hogy a gyerekeknek milyen észrevételeik voltak a játszóterekkel kapcsolatban, az azt követő lapszámunkban pedig sorra vesszük, hogy melyik játszóparkban mi tapasztaltunk. A gyerekek elmondják, melyik játszóeszköz a legjobb, de azt is, hogy melyik térre miért nem érdemes menni.

ÉM-HE


Szavazzon Ön is!

A nagy játszótértesztbe bevonjuk olvasóinkat is. Arra kérjük olvasóinkat, hogy szavazzanak arra a játszótérre, ami önök szerint vagy gyermekeik szerint a legjobb, a legbiztonságosabb.

[poll id="409"]


Miskolci játszóterek

A miskolci önkormányzat szóvivőjétől megtudtuk:Miskolcon 45 EU-s játszótér van, melyeket havonta ellenőriznek a Városgazda Kft. műszaki ellenőrei.

A 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet értelmében négy évente kötelező minősített felülvizsgálatot végezni az EU szabványnak megfelelő játszótereken.Több mint 300 régi típusú játszótér van Miskolcon.A balesetveszélyes játszóeszközöket azonnal megjavítják vagy végleg leszerelik a Városgazda munkatársai.A műszaki ellenőrök szintén rendszeresen vizsgálják a játszóterek állapotát.

Egy EU-s játszótér kialakítása minimum 5-10 millió forintba kerül, pályázati forrás jelenleg nincs a kialakításukra.

A képviselők lehetőség szerint igyekeznek képviselői alapjukból a játszóterek fejlesztését finanszírozni.

A káresetek jelentős részéről lakossági bejelentés alapján illetve képviselők jelzései alapján szerez tudomást a Városüzemeltetési Osztály és a Városgazda.

Sok kárt okoznak a rongálók és a játszóeszközöket nem rendeltetésszerűen használók.

Miskolc EU-s játszóterei:

Pereces- Cséti u., Szinyei M. Pál u., Csanyik, Árpád- Kuruc u., Csóka u.- Hegyalja u., Honfoglalás park, Korach M. u., Tapolca- Csónakázó tó, Szeretet u., Lavotta u., Soltész N. K. u., Zoltán u., Károly u.- Bíró u., Stadion- Fazola u., Irinyi- Kempelen u., Szeder u., Kőporos u., Győri kapu 45., Győri kapu 71.- Herman O. u., Gyula u., Pallós- Laborfalvy u., Szeles u., Bocskai- Bihari u., Dankó P. u. 21., Király u., Népkert, Aulich- Tampere, Európa liget, Nyíri D. u., Géza u., Corvin- Arany J.- Uitz u., Vörösmarty u., Melinda u., Kőrösi Cs. S. u., Mátyás K. u., Tizeshonvéd u., Hajós- Pattantyús u., Fényi Gyula közpark, Felsőruzsin krt. 18-28., Szilvás u. 23-25., Sályi u., Sályi u. 15-23., Kassai- Pozsonyi u., Katowice- Szentpéteri kapu 91., Szentpéteri kapu 26-28., Tas- Huba- Álmos u.,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában