Helyi közélet

2013.05.03. 14:33

Szemétszállítási díj és kommunális adó

Uppony - Az önkormányzat a jövőben a lakosságra hárítja a szolgáltatás díját, amiért így a háromszorosát kell majd fizetni.

Uppony - Az önkormányzat a jövőben a lakosságra hárítja a szolgáltatás díját, amiért így a háromszorosát kell majd fizetni.Az upponyiaknak az elmúlt időszakban éves szinten 11 ezer forint kommunális adót kellett fizetniük, ez pedig tartalmazta a hulladék elszállításának a díját is. A különbözetet az önkormányzat egészítette ki, de a településnek csökkentek a központi bevételei, ezért a jövőben már nem tudja átvállalni ezt a terhet. Az adó megmaradt, április elejétől pedig bevezették a szemétszállítási díjat. A lakosság ebből annyit érzékelt, hogy a korábbi összeg közel háromszorosába kerül majd a hulladékszállítás.

A témában tartott lakossági fórumon a helyiek hangot adtak az elégedetlenségüknek, hiszen a kormány rezsicsökkentő törekvéseivel ellenkezik az upponyi testület határozata.

Sok a szegény

- Nem tudjuk elfogadni az ilyen mértékű emelést - hangsúlyozta Demjén Zoltán. - A faluban nagyon szegény emberek is élnek, akik ezt a megemelt anyagi terhet már nem tudják vállalni. Az adó megmaradt, emellé pedig negyed évente 7.500 forintot kell majd fizetni ahhoz, hogy a kommunális hulladékot elszállítsák a településről. Az emberek érthetően föl vannak háborodva, hiszen a híradásokban folyamatosan a rezsidíjak csökkentéséről beszélnek, itt pedig ellenkező intézkedések történnek.

Az upponyi lakosok két hónappal ezelőtt szórólapon kaptak tájékoztatást a változásokról, de ténylegesen csak a legújabb számlák kézhezvételekor szembesültek a drágulással. A falu polgármestere azt mondja: a csökkenő mozgástér és az anyagi bevételek visszaesése miatt elkerülhetetlen volt az intézkedés.

Eddig nem fizettek

- Az utóbbi tíz évben az emberek egyáltalán nem fizettek a szemétszállításért, ezt az önkormányzat vállalta magára - tette hozzá Balogh Béla. - A kommunális adó is csupán az elmúlt két esztendőben lett bevezetve. Most azonban elértünk a falig, sajnos a továbbiakban ezt a terhet át kell hárítanunk a lakosságra. A korábbi szolgáltatóval lejárt az együttműködésünk, a jövőben az egriekkel végeztetjük el ezt a feladatot. Ők adták ugyanis a legolcsóbb árajánlatot, de ezt sajnos már az embereknek kell kifizetniük.

Uppony a Lázbérci-tó szomszédságában, gyönyörű természeti környezetben fekszik. A lakosságnak éppen ezért fontos, hogy ne szennyezzék a környezetet és hosszú távon megőrizzék a település szépségét. Az viszont majd csak később kerül ki, hogy a közel 30.000 forintos éves díjat kik azok, akik ki tudják fizetni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában