Helyi közélet

2013.05.13. 11:50

Napszemüveg - Legalább három legyen!

Miskolc - Összeállításunk a nyári napszemüveg viselet témakörét járja körül, tanácsot ad a szemüveg választáshoz. Eszlári Zita, a Fortuna Tánc- és Divatstúdió vezetője tavasztól őszig nemigen látni szemüveg nélkül.

Miskolc - Összeállításunk a nyári napszemüveg viselet témakörét járja körül, tanácsot ad a szemüveg választáshoz. Eszlári Zita, a Fortuna Tánc- és Divatstúdió vezetője tavasztól őszig nemigen látni szemüveg nélkül.– A szemüveg valóban öltöztet, az öltözékem része, s inkább nem árulom el, hogy hány szemüvegem van, de az „alapkészlet” legalább háromdarabos. Kell, hogy legyen egy sportos, egy elegáns és egy színes – vallja Eszlári Zita, aki természetesen ezúttal is napszemüvegben jelent meg szerkesztőségünkben. (Igaz, a fényviszonyokhoz igazodva ezúttal hajráfként szolgált kollekciójának sportos darabja.)

Mikor melyiket...

– Hogy mikor melyiket veszem fel, az öltözékem, vagyis voltaképp az alkalom határozza meg, no meg a színek. Szín alapján is háromféléből áll az alapkollekció: egy fekete, egy vajszínű és egy ciklámen. A fekete szinte mindenhez jó, különösen jól mutat mellette a ciklámen, ami nálam alapszín, sokszor van rajtam ciklámen színű ruha vagy kiegészítő, s még a hajamnak is van egy kis ciklámenes árnyalata – indokolja meg Zita a színválasztást.

Se túl kicsi, se túl nagy

Rátérünk a formára. Eszlári Zita ezt sem bízza a véletlenre. Ő letudná ugyan annyival, hogy „olyat választok, ami jól áll”, de bennünket nagyon is izgatnak a részletek.

– Alapvetően elég kicsi a fejem, és kerek. Ezért a kicsi és kerek szemüvegek nem állnak jól, mert csak fokozzák ezeket az alkati tulajdonságokat, de a túlságosan nagy napszemüvegeket is kerülöm, mert azok pedig eltakarják az arcomat, szinte nem látszik belőle semmi – mondja.

Dupla szerepben

A további szempont a beszélgetés kapcsán úgy bukik elő, hogy a hajráf gyanánt is szolgáló napszemüvegét Zita rendszeresen fel-feltolja, igazgatja beszélgetés közben.

– Mint mondtam, elég kicsi a fejem, ezért nem mindegyik áll meg a fejtetőmön, ezért olykor, bevallom, a gyermekszemüvegek közül választok – árulja el.

Nem mintha lényegtelen volna, a végére marad a minőség.

–Már gyermekkoromban megállapították, hogy fényérzékeny a szemem, s már csak ezért is viselnem kell a napszemüveget. Így nagyon is fontos, hogy polaroid legyen és UV-védelmet is biztosítson. A fokozatokat már nem szoktam figyelni, hiszen annyi más szempont is létezik. Vezetni azonban mindig a legjobb minőségűben vezetek, amit optikusnál vásárolok, s ami jól illeszkedik és oldalról is takar.

Ám csakhamar kiderül, van olyan is Zita életében, hogy „meglátni és megszeretni”...

– Olykor-olykor nem bírok ellenállni egy-egy színnek, egy-egy különleges formának, s akkor azt a napszemüveget ott veszem meg, ahol éppen meglátta m.

ÉM-SzK

Milyen archoz, milyen szemhez, hajhoz?

Mint öltözködésünk divatos kiegészítője, a napszemüveg is lehetővé teszi, hogy személyiségünket hangsúlyozzuk, ám nem árt betartani néhányszabályt 

- Kerek archoz ne vegyünk olyan szemüveget, mely hangsúlyozza ezt a formát, hanem korrigáljuk azzal, hogy nyújtott (szögletes) vagy pl. kétoldalt hegyes (cicás) szemüveget választunk.

- A szögletes arcot se tegyük még inkább azzá geometrikus formákkal, hanem lágyítsuk azt ovális kerettel.

- A téglalap-alakú arcot szintén az ovális forma hosszíthatja.

- Ovális archoz pedig mindenféle forma hordható!

- A szív alakú arcnál a felső vonal legyen hangsúlyos, ezzel teremtsük meg az egyensúlyt!

- Javasolható, hogy szemünk vagy hajunk színe szerint válasszunk szemüvegkeretet.

- Kék szemhez pl. illik a szürkés-kékes, ezüstös tónus, zöldhöz a barnás-aranyos szín, barna szemhez pedig a bézs minden árnyalata. A ragyogás csak jót tesz az arcunknak, és most divatos is – ezért nem árt, ha egy kissé „metál fényű” is a gondosan kiválasztott keret.

- Ha azt szeretnénk, hogy hajunk színével harmonizáljon a keret, ügyeljünk arra, hogy a hideg színek illenek a már őszülő hajhoz, a meleg színek pedig a szőkéhez, barnához, a vöröshöz pedig leginkább mennek a zöldes árnyalatok.


Miskolc - Bár a napszemüveg divatcikk, alapvetően a szemünk védelmét szolgálja. Ez utóbbival kapcsolatban számos kérdés felvetődik, amelyekre igyekeztünk választ találni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában