Helyi közélet

2013.05.16. 14:07

MNB-alelnök: az infláció eddigi alakulása nem változtat a jegybank hozzáállásán

Miskolc, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - A kedden közzétett inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához - jelentette ki Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.

Miskolc, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - A kedden közzétett inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához - jelentette ki Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.A jegybank konzultációs sorozatának első, miskolci állomásán újságíróknak elmondta azt is: az MNB igazgatósága a jövő héten fogadja el a növekedési hitelprogram harmadik pillérének, azaz az ország rövid távú külső adósságának mérséklését célzó intézkedések konstrukcióját.

Balog Ádám szerint továbbra is az az elképzelés, hogy az MNB hosszabb távú devizaswapokat ad a bankoknak a kéthetes jegybanki eszközben tartott állományuk csökkentése ellenében. A gondolkodás tárgya az, hogy ez a csökkentés mit jelentsen, melyik időszakhoz képest mérjék a csökkentést - tette hozzá.

Az alelnök szerint nyáron van egy természetes rövidülés a külső lejárati szerkezetben, így a jegybank szempontjából nem jó, ha például áprilishoz képest mérik a csökkenést.

Az alelnök nagyon bíztatónak nevezte az első negyedévi GDP-adatokat, de hangsúlyozta, hogy azok egyelőre nem befolyásolják a jegybank politikáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában