Helyi közélet

2013.05.13. 14:32

Mennyire forró a hangulat Forrón?

Forró - A polgármester szerint nincs feszültség a településen, a romák képviselője szerint van.

Forró - A polgármester szerint nincs feszültség a településen, a romák képviselője szerint van.Nem csillapodnak Forrón a romaellenes indulatok, panaszolta lapunknak Lakatos Zoltán, a település cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke. Emlékeztetett: februárban a község négy családi házának falára és a település üdvözlő táblájának hátoldalára reggelre virradóan ismeretlenek festékszóró spray-vel kihívóan közösségellenes, uszító tartalmú feliratokat festettek. Az Encsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az ügyben büntetőeljárást indított és közösség tagja elleni erőszak bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. Az elnök lapunknak elmondta: a településen azóta is folyamatosak a romaellenes megnyilvánulások. Azt állította, hogy ezek a cselekedetek az úgynevezett Forrói Gárda tagjaira jellemzők. Egy hónapja például az egyik romák által lakott házat gyújtották fel,ami belülről teljesen kiégett. Tulajdonosa szerencsére nem volt otthon, mert a fővárosban kapott munkát, és ott tartózkodott. Egy másik alkalommal pedig az iskolában az egyik tanárnő férje azt kiabálta a gyerekeknek, hogy kihívja a gárdistákat, és hogy „úgy is ki lesztek nyírva”.

Lakatos Zoltán jelezte: mindkét esetben tettek feljelentést a rendőrségen. A gyújtogatással kapcsolatban még folyik a nyomozás, az iskolai ügyet pedig a rendőrség lezárta azzal, hogy a férfi fellépése nem keltett félelmet a gyerekekben. Az elnök szerint ez nevetséges.

Nem tud róla

Rakaczki Zoltán, Forró polgármestere azonban azt állította, nincsenek komoly ellentétek Forrón a romák és nem romák között. Kisebb lopások ugyan előfordulnak, aminek természetesen nem örülnek a meglopottak, de nem forronganak az indulatok, fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ő arról sem tud, hogy lenne a településen Forrói Gárda. A februári, falra festett roma ellenes mondatok ügyében pedig folyik a rendőrségi nyomozás.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában