Helyi közélet

2013.05.22. 21:29

Legyen világmárka a tokaji

Mád - A résztvevők szerint a tokaji bornak a múltja mellett jövője is van.

Mád - A résztvevők szerint a tokaji bornak a múltja mellett jövője is van.„A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi terület a jövőben” címmel három tematikus konferenciasorozatot szervez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, amelynek második eseményét szerdán Mádon tartották.

Felelősségvállalás

– A konferencia célja, hogy a jelenlegi helyzet elemzését követően konkrét cselekvési tervet dolgozzanak ki a szakemberek – mondta a szerdai eseményen Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője. – Az előző konferencián elhangzott egy mondat, ami megragadt bennem. Ez így hangzott: Mitől van Tokaj-hegyalján annyi érték? A válasz annyi volt, a szőlő- és a borkultúrától. Ehhez kell arányosítani a felelősséget is, amelyet az itt élő, szőlőműveléssel és borászattal foglalkozóknak kell viselniük. Csak akkor léphetünk a tokaji, mint világmárka irányába, ha nem annyi akarat munkál bennünk, ahányan vagyunk, hanem ha képesek vagyunk erőnket és tehetségünket egy konkrét cél érdekében összpontosítanunk. Meggyőződésem, hogy ehhez a szellemi potenciál adott a régióban, csak ki kell aknáznunk azt a páratlan lehetőséget, amelyet a világörökség részét képező táj ad nekünk.

A konferencián – a szakmai kötelezettségek, feladatok megvitatása mellett - áttekintették a világörökségi területen érintett szervezetek és szabályozások egymáshoz való viszonyát is, azzal a céllal, hogy a szerep- és hatáskörök, felelősségi viszonyok mindenki számára világosak, egyértelműek és kezelhetők legyenek.

A meghívottak körzött építészek, urbanisták, építéshatóságok, természet- és környezetvédelmi intézmények, borászok, polgármesterek, önkormányzati képviselők, döntéshozó politikusok, idegenforgalmi szakemberek, pedagógusok, társadalmi szervezetek képviselői voltak.

Jelen volt az eseményen, és előadást is tartott egyebek mellett dr. Tardy János főiskolai docens és Feldmann Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Mint Demeter Ervin elmondta, a konferenciasorozat harmadik állomását a jövő héten Sárospatakon fogják megtartani, ahol a régióban érintett polgármesterekkel együtt tekintik át a régió jövőjét.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában