Helyi közélet

2013.05.15. 10:38

Felsőzsolcai árvíz - Okolják a polgármestert

Miskolc, Felsőzsolca - Felfüggesztett fogházbüntetést kér a vádhatóság a volt zsolcai polgármesterre.

Miskolc, Felsőzsolca - Felfüggesztett fogházbüntetést kér a vádhatóság a volt zsolcai polgármesterre.Mint emlékezetes, a három évvel ezelőtti árvízben Felsőzsolca víz alá került, majd’ 200 család otthona vált lakhatatlanná, milliárdos kár érte a várost és lakosságát. Miután az árvíz levonult, és az újjáépítések is elkezdődtek, ketten is feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, mondván: vizsgálják ki a hatóságok, terhel-e valakit személyes felelősség a védekezésben tapasztalt hiányosságok miatt. A nyomozást a közelmúltban zárták le a szabolcsi rendőrök.

Tervtelenül, akadozva, késve

„A legnagyobb probléma az volt, hogy a település nem rendelkezett vízkár-elhárítási tervvel, holott ennek megalkotása és betartása kötelező. Ennek hiánya miatt minden döntést késve lehetett meghozni” – mondta Martossy György , a megyei főügyészség szóvivője.

„A védekezésre kötelezett Felsőzsolca Települési Önkormányzat – melynek feladat és hatáskörét a képviselő-testület gyakorolja, és a képviselő-testületet a polgármester képviseli – nem tett eleget az árvízvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozásnak, mely akadályozta az árvíz megelőzését, elhárítását, vagy következményeinek enyhítését” – tette hozzá a szóvivő.

„Ugyancsak megállapítható, hogy a vádlott nem tett eleget a katasztrófavédelemről szóló törvényben foglaltaknak, mely szerint a polgármester az illetékességi területén irányítja és szervezi a felkészülés és a védekezés feladatait. E törvény alapján felelős a települési, kerületi katasztrófa-elhárítási tervek elkészítéséért, valamint a helyi lehetőségek figyelembe vételével a védekezés feltételeinek biztosításáért” – mondta Martossy György.

Felfüggesztett fogház

Ezek alapján a vádlott, mint Felsőzsolca polgármestere azzal a mulasztásával, hogy nem gondoskodott a település vízkár-elhárítási tervének elkészítéséről, a Felsőzsolcát ért árvízi elöntés elhárítását, illetőleg következményeinek enyhítését akadályozta, ezért a vádhatóság gondatlan közveszélyokozás vétségével vádolta meg a volt polgármestert, és felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Miskolci Járásbíróságnak.

ÉM-SZP

Tanúvallomások alapján

Az ügyészség a vádat az eljárás során kihallgatott közel 40 tanú vallomására, az Észak-magyarországi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatására és az általuk adott vízügyi szakvéleményre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke által készített tanulmányra, a mentésben részt vevő hatóságok jelentéseire és más beszerzett okiratokra alapítja – tudatta a szóvivő.


Felsőzsolca, Miskolc - A volt polgármester nem gondoskodott a vízkár-elhárítási terv elkészítéséről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában