Helyi közélet

2013.05.03. 20:16

Adót szeretnének fizetni

Miskolc - Az ország első szociálterápiás központját adták át a Baráthegyen, nemzetközi érdeklődés mellett.

Miskolc - Az ország első szociálterápiás központját adták át a Baráthegyen, nemzetközi érdeklődés mellett.Két fejlesztés is apropót adott pénteken az ünneplésre a Szimbiózis Alapítványnál. Egyrészt átadták a szociálterápiás központot, másrészt letették az alapkövét a Baráthegyi Majorságban létesítendő pellet-üzem épületének.

Elő az ismeretlenségből

– A szociálterápia fogalma ma Magyarországon még kevéssé ismert fogalom –jelentette ki Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. Tömören úgy magyarázta el a célját: „létezik egy csoport, amely azért buzgólkodik, hogy tagjai adót fizethessenek”. A projekt elsődleges célcsoportját ugyanis az értelmileg akadályozott és autizmussal élő, aktív korú személyek alkotják. Többségüknek nincs szakképesítésük, nincsenek munkatapasztalataik, önérdekérvényesítő képességük alacsony szintje miatt a fogyatékossággal élők körén belül is a leginkább hátrányos helyzetűek közé tartoznak. Ugyanakkor megfelelő gyógypedagógiai szociális munka révén ha különböző mértékben is, de megtaníthatók az önálló életvitelre, értékteremtő munkavégzésre. Így válhat belőlük eltartottból adófizető állampolgár. Az 50 millió forintból létrejött szociálterápiás központ, amely keretében mindez megvalósulhat, Szalézi Szent Ferencről kapta a nevét. Az átadáson 16 ország és dr. Kósa Ádám EP-képviselő révén az Európai Unió is képviseltette magát.

Az ünneplésre a „Batyu-Téka, a Magyar Vidék Ajándéka” című projekt alapkőletétele adta a másik okot. Ugyanis csaknem 150 millió forintos támogatásból egyszerre valósítanak meg épületbővítést, energetikai beruházás és egy pellet-üzemet a majorságban.

Gázszámlából munkabér

 Ennek révén egyrészt spórolnak a gázszámlájukon, másrészt pedig munkát tudnak biztosítani. De ez csak egy része az új foglalkoztatási programjuknak. Tervezik azt is, hogy speciális para-bike tricikliken megváltozott munkaképességű futárok szállítják majd házhoz a térségi alapanyagokat feldolgozó, kibővülő konyha speciális menüit.

A dupla örömünnep alkalmából a résztvevők fát ültettek, a közös ebéd után pedig közösen szórakoztak, még táncra is perdültek.

ÉM-SzK


Az eseményen részt vett és beszéd mondott

Dr. Szőke László, az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztály főosztályvezetője;

Dr. Kósa Ádám EP-képviselő;

Társy József, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal kabinetfőnöke;

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere;

Adrienne Thier, Európai Szociálterápiai Szövetség elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában