Helyi közélet

2013.04.18. 21:59

Vitáznak, hogy ki vegye a vécépapírt

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok a gond és baj az iskolafenntartáson átesett iskolákban.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok a gond és baj az iskolafenntartáson átesett iskolákban.Még mindig általános zűrzavar és pluszmunkák keserítik a tavaly még önkormányzati fenntartásban működő iskolák életét, melyek januártól állami irányítás alá kerültek. Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete regionális ügyvivője számolt be lapunknak a részletekről. Az iskolavezetők arra panaszkodnak például, hogy szinte teljesíthetetlen feladatokkal szembesülnek nap mint nap. A fenntartótól különböző táblázatokat kapnak, melyeket rövid határidőn belül kell kitölteniük, aztán kiderül, hogy mégsem azt a táblázatot kellett volna kitölteni, hanem egy másikat, de a határidő olyan rövid, hogy szinte megoldhatatlan a feladat.

Késik a térítés

A másik jelentős probléma, hogy a pedagógusok még mindig nem kapják meg rendszeresen az útiköltség-térítésüket. Akadnak olyan kollégák is, akik januártól egyáltalán nem kapták meg a nekik járó pénzt. Újabb gond, hogy az általános iskolákban és a gimnáziumokban januártól nincs kézbesítő, így az igazgatóhelyetteseknek kell rohangálniuk a postára, és a postai költséget is nekik kell megelőlegezniük, mert az iskoláknak alig van egy kis ellátmányuk. Ebből adódik az a probléma is, ha a gyerekeket például sportversenyre viszik, akkor a buszjegy árát meg kell előlegezniük. A pedagógusok azt is panaszolják, hogy az intézményükben megszűnt a nyomtatás és a fénymásolás, ez pedig egy iskola életében ma már nélkülözhetetlen. Egyes intézmények jelezték, hogy az iskolatitkárnak kell megcsinálnia a bérszámfejtést, pedig ehhez se képesítése, se tudása nincs. Az óraadó tanárok többségének még mindig nincs munkaszerződése, emiatt bért sem kapnak.

Drága az ebéd

De ugyanígy gond az is, hogy a pedagógusoknak sokkal többet kell fizetniük az ebédért, mint tavaly, és még mindig viták vannak akörül, hogy ki vegye a vécépapírt: a fenntartó vagy a működtető, sorolta bajokat az ügyvivő.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában