Helyi közélet

2013.04.19. 12:06

Utazik a pénz a beteg után?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A várólisták egyértelműen a pénzhiány miatt duzzadnak, jelentette ki a Megyei Kórház orvosigazgatója.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A várólisták egyértelműen a pénzhiány miatt duzzadnak, jelentette ki a Megyei Kórház orvosigazgatója. – Műtő van, orvos van, a protézist is be lehet szerezni, s betegben sincs hiány: az egyetlen, ami hiányzik, a pénz – fogalmazott dr. Nagy Gábor orvosigazgató. Elmondta: az intézményre szabott kvótát belső szabályzat szerint osztják szét az egyes osztályok között. A protézisek drágák, s ha a finanszírozásból túl sokat fordítanának a nagy költségigényű műtétekre, azt a többi ellátás érezné meg. De ha célzottan több pénzt kapnának a protézis-beültetésekre, akkor többet tudnának elvégezni, s rövidülnének a várólisták.

Elvi lehetőség

A nyilvános online-várólistákkal egyidejűleg az is lehetővé vált, hogy a beteg az orvosilag indokolt műtétjét olyan intézményben kérje, ahol remélheti, hogy hamarabb sorra kerül. Szerettük volna megtudni, a Megyei Kórházban, ahol egyes protézis-beültetéseknél több éves a várakozás, érzékelték-e a betegek átjelentkezését.

– Erre vonatkozóan nincs visszajelzésünk – válaszolta az orvosigazgató.

Egyik zsebből a másikba

Olyan kimutatás sem került nyilvánosságra, hogy a betegek szabad intézményválasztása milyen hatással van az OEP betegszállítási kiadásaira. Tudunk viszont olyan esetekről, hogy megyénkbeli betegek más megyékben „kaptak” térdprotézist, mindössze két hét várakozás után. Egyikük annyit árult el: „van az a pénz, amiért el lehet intézni”. S bár a kontrollvizsgálatra már saját lábán is el tudott volna menni, mégis megrendelte az orvos számára a betegszállítót, ami a beteg számára azért előnyös, mert így megkerüli a sorakozást. Átadják, megnézik, visszaviszik.

Újabb kihívást jelent majd az OEP számára, hogy októbertől – az uniós direktíva életbe lépése miatt – megoldható, hogy magyar állampolgárok EU-s országok kórházaiban kapjanak kezelést, ha itthon több mint 6 hónapot kellene várakozniuk, viszont az OEP-nek kellene fizetnie a számlát.

– Úgy gondolom, ebben számos korlátot állítanak majd fel, mert azt nem lehetne győzni pénzzel. Ugyanazon műtét külföldön többe kerül, mégpedig elsősorban a humánerőforrás, (az orvosok, a nővérek, az asszisztencia) bérkülönbsége miatt – véli dr. Nagy Gábor. – Jobb volna, ha az a pénz itthon hasznosulna. ÉM-SzK


Néhány adat a várólistákról (2013.04. 18.)

Átlagos várakozási idő; várakozók száma; ill. legutóbbi tervezett időpont 

Gerincstabilizáló műtét, gerincdeformitás műtétei

Országos átlag: 208 nap (1067 várakozó)

B.-A.-Z. Megyei Kórház: 30 nap (4 várakozó) 2013.05.06

Pl. Budai Egészségközpont Kft.: 612 nap (865 várakozó);2016.06.02

Csípőprotézis-műtét (ortopédiai)

Országos átlag: 172 nap (701 várakozó)

B.-A.-Z. Megyei Kórház: 816 nap; (418 várakozó); 2017.10.06.

Pl. Péterfy S. u. Kh. – Bal. Közp.: 93 nap; (3 várakozó); 2013.05.24.

Térdprotézisműtét (ortopédiai)

Országos átlag: 570 nap; 10 122 várakozó

B.-A.-Z. Megyei Kórház: 1131 nap ; 516 várakozó; 2020.04.03

Pl. Salgótarján, Szent Lázár Megyei Kórház: 653 nap; (188 v.); 2014.12.16.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy-egy műtéttípus esetén igen hosszú várólisták vannak a magyar kórházakban. Ezen enyhítenének.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában