Helyi közélet

2013.04.18. 09:27

Ülésezett a miskolci közgyűlés - 2013. április

Miskolc – A képviselők 18 napirendet tárgyaltak az áprilisi, miskolci testületi ülésen, köztük a zárszámadást, a lakcímbejelentésről szóló rendeletet. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Miskolc – A képviselők 18 napirendet tárgyaltak az áprilisi, miskolci testületi ülésen, köztük a zárszámadást, a lakcímbejelentésről szóló rendeletet. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


16.44:

Javaslat az önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet és kapcsolódó határozatok elfogadására.

16 igen, 11 nem 0 tartózkodás

Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 7/2013. (III. 12.) önkormányzati rendelet módosítására

16 igen, 10 nem, 2 tartózkodás

Javaslat a lakások bérletéről szóló 25/2006.(VII.12.) önkormányzati rendelet módosítására

16 igen, 3 nem, 9 tartózkodás

Javaslat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012.(XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására.

16 igen, 1 nem, 11 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének (TszT) módosítására, Miskolc Történelmi Avas területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatról (HÉSZ) szóló 66/2003.(XII.9.) rendelet, és a Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról (MESZ) szóló 21/2004.(VII.6.) rendelet módosítására

28 igen, 0 nem, 0 tartózkodás (első rendelet)

21 igen, 1 nem, 1 tartózkodás, (második rendelet)

Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak a lakcímbejelentés helyi szabályairól szóló 38/2009 (XII.2.) számú önkormányzati rendelettel szemben benyújtott törvényességi felhívása elbírálására

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala között vagyonelemek tulajdoni és használati jogviszonyának rendezésére

16 igen, 0 nem, 12 tartózkodás

Javaslata 11. számú ifjúsági fogorvosi körzet megszüntetésére

24 igen, 0 nem, 4 tartózkodás

Javaslat az Avasi Gimnáziummal kötött Közművelődési Megállapodás megszüntetésére, valamint az Önkormányzat és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. között fennálló közszolgáltatási szerződés módosítására.

17 igen, 9 nem, 2 tartózkodás

Javaslat az átruházott hatáskörök gyakorlásáról, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról (2012. év II. félév) szóló beszámoló elfogadására.

18 igen, 10 nem, 0 tartózkodás

Beszámoló a 2012. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról.

16 igen, 12 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról és azok igénybevételéről szóló 21/2010.(VI.30) számú önkormányzati rendelet módosítására.

17 igen, 0 nem, 11 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására.

16 igen, 0 nem, 12 tartózkodás

Javaslat a Miskolci Sportholding Kft. megalapítására, valamint kapcsolódó döntések meghozatalára.

16 igen, 0 nem, 11 tartózkodás

Javaslat a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghirdetett Pályaépítési Program IV. ütem pályázatának benyújtására és önrész biztosítására.

24 igen, 0 nem, 2 tartózkodás

Ezzel a szavazás véget ért.

Következő közgyűlés május 16-án lesz.


16.10: A közérdekű bejelentéseknél tart az ülés.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Miért nézik hülyének a miskolciakat? Még a mai napon is járatkimaradások vannak az MVK-nál. Az időjárás sehol nem okozott gondot, csak itt. Legalábbis az MVK ezzel indokolja a kimaradást. Az itt működő volán buszainak nem volt gondja, csak az MVK-nak. Valamint azt olvassuk, hogy az MVK buszokat értékesített, milyen járművek voltak ezek, nem emiatt vannak kimaradások. Illetve bejelentették, hogy a buszok - négy vonalon- este 8 után hívásra mennek. Hogy tudnak erre felkészülni az utasok?"

Zsiga Marcell alpolgármester szerint a közlekedési vállalattól megkapja a válaszokat.

Takács Gábor (Fidesz) arról beszélt, hogy belvízes a terület a Martinkertvárosban és Szirmán, de a Start program keretében sok olyan munkát el tudnak majd végezni, ami erre megoldást jelent majd. Illetve a sok kátyúra is felhívta a figyelmet, valamint a buszmegállókra, amelyekben károkat okozott a tél.

Katona Ferenc (Fidesz): indokoltnak tartja az MVK újítását, szerinte, ha nincs utas, ne induljon a járat. Azt is elmondta: ő érintett a 15-ös járatnál, sokszor van, hogy egy utassal közlekedik.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz) arról beszélt, nem elégedett a közfoglalkoztatottak munkájával.

Kriza Ákos: húsz képzett munkafelügyelőt vesz fel a város, hogy a közmunkások munkája hatékonyabbá váljon.

Dr. Kovács László (kDNP) képviselő is felháborodott az MVK újításán, hogy hívni kell a buszt. Turisztikai szempontból is kifogásolta: "Mi van, ha valaki a Palotaszállóba kimegy vacsorázni, és hívja a buszt?"

Kriza Ákos elmondta: kivizsgálást kér az MVK-tól, arra is kitérve, hogy ez belefér-e a közszolgálati szerződésbe.

A szocialisták a Szivárvány úti óvoda kapcsán is kérdezték az önkormányzatot. Az átadás ugyan is csúszik, már a harmadik átadási időpont csúszik. Kiss Gábor alpolgármester elmondta: a kivitelező ellehetetlenült, tulajdonosváltás volt. Március 20-ára volt kiírva a műszaki átadás napja, de a kivitelező nem tudta elvégezni a kivitelezést - ismertette. Megállapították a póthatáridőt, de a kivitelező jelezte, ezt sem tudja teljesíteni. Most meghívásos eljárással keresnek egy másik kivitelezőt, és nyitásra elkészülhet.

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester arra kérte a városgazdát, hogy az új takarítógépet az Andor utcában is próbálják ki, hogy a télen kiszórt szóróanyagot eltakarítsák.

Fedor Vilmos (MSZP) képviselő a Régiségvásár kapcsán kért szót. Elmondta: tíz évvel ezelőtt kereste meg Braun István, a korábbi szervező. "Ez az ember feltette erre az életét, ez volt a találmánya. De az elmúlt év tavaszán az önkormányzat kötött vele egy megállapodást. Egy év eltelt, idén önök meghirdették ezt a vásárt. Bízom abban, hogy polgármester úr kivizsgáltatja ezt az ügyet, hiszen ez egy ember találmánya. Egy februárban bejegyzett cég, amelynek tapasztalata nincs, nyerte el azzal az emberrel szemben, aki az életét tette fel erre."

Azt is megkérdezte: a finn darugyár mikor kezdi a beruházást.

Pfliegler Péter alpolgármester reagált a darugyárral kapcsolatos kérdésre: "A finn gyár megkereste a holdingot, azzal a nem örömteli hírrel, hogy bár fenntartja a megvalósítás lehetőségét, de a jelenlegi hátrányos piaci helyzetben némi csúszás lesz a befektetésben. Az hozzátartozik, hogy jelenleg a cég 30 embert foglalkoztat Miskolcon. Nem azt mondták, másképp döntöttek, hanem minden jó, amit Miskolcon elértek, de a környezet nem jó, az uniós, ezért a határidőt módosítják."

A régiségvásáros felvetésre írásban ígért választ a képviselőnek a polgármester.

Mokrai Mihály: "A Minap mikor tesz eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak? Illetve Sebestyén László országgyűlési képviselő hogyan nyilatkozhat a MINAP fotóinak jogáról? (Egy sajtóközleményhez ugyanis Minapos képeket csatolt a fideszes országgyűlési képviselő, jelezve, az közölhető, az újság lemond a jogokról - a szerk.) És kérdezném: hétfőn elindul-e az igény szerinti közlekedés az MVK-nál?"

Kriza Ákos: "Ha nem érzi kiegyensúlyozottnak a tájékoztatást, tegyen bejelentést. Illetve Sebestyén László nem mondhat le jogokról, kivizsgáljuk, mi történt."

Varga Gergő (DK): "Sok hajléktalan költözött be az Avasra vidékről, ezért kérem a közterület-felügyelőket a fokozottabb ellenőrzésre."

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "A körzetembe szeretnék kérni egy városüzemeltetési bejárást, az oka, hogy ramaty állapotban vannak az útburkolati jelek. Illetve szeretnék egy közbiztonsági bejárást is...Illetve a Búza téri piacosok kérték, hogy a régi főutcai burkolatból lehetne-e oda egy parkoló."

Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy tájékozódni szeretett volna a komplex telepprogram kapcsán, illetve arról, hogy a Lyukóban felszámolták-e a jogsértéseket. "Kimentünk Lyukóba, ahol döbbenetes állapotokat tapasztaltunk. Súlyos gyermek veszélyeztetést tapasztaltunk. Szerettem volna bejelentést tenni a családsegítőnél, de ott semmilyen információt nem adtak át nekik. Sőt bejelentésüket jegyzőkönyvbe sem vették fel. Polgármester úr szerint megengedhető, hogy a családsegítő vezetője megtiltsa, hogy egy képviselő tájékozódjon, illetve az általam tapasztalt jogsértésekről jegyzőkönyvet vegyenek fel. Remélem, lesz ennek következménye."

Kriza Ákos szerint az elítélendő és megengedhetetlen, amit a Jobbik tett Lyukóban, és fenyegetett munkatársakat.

Pfliegler Péter alpolgármester: "Tompa felvetésére szeretnék reagálni, nem méltó magatartás, ahogy fogalmazott felszólalásában. De kijelentem, nem nézünk senkit hülyének, főleg nem a miskolciakat. Igaz, egy hónapja volt a hó, de valóban emiatt voltak a kimaradások. A volán buszok típusait nem lehet összehasonlítani az MVK-ssal. Több buszt most kell vizsgáztatni, illetve alkatrészbeszerzés is folyamatban van, ezért vannak a járatkimaradások, de ezek a héten befejeződnek, ígéretet kaptunk rá...Honnan veszik a képviselők, hogy buszokat értékesített a cég? Nem tudunk erről, szó nincs ilyenről."

Most kezdték a szavazást a képviselők.


15.14: Vége a zárt ülésnek.

Információink szerint egy darab érvényes pályázat volt a rendészeti szerv vezetői pályázatára. Ennek ellenére nem választottak vezetőt, Vincze Csabát továbbra is megbízták (egyébként ő is pályázó volt, ha jól tudjuk, nem volt érvényes a pályázata), és új pályázatot ír ki a város.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ha egy pályázat érvényes volt, akkor miért nem választották meg azt a pályázót.


14.18: Javaslat a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság jegyzett tőkéjének felemelésére - ezt tárgyalja most a testület.

Majd Javaslat a Miskolci Sportholding Kft. megalapítására, valamint kapcsolódó döntések meghozatalára szóló javaslat következett.

Vita nélkül tárgyalta a testület.

Most a zárt ülés következik. Köztük a rendészeti szerv új vezetőjének a megválasztása is.


14.14: Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására - ez a következő napirend, amit tárgyal a testület.

Vincze Csaba, a rendészeti szerv megbízott vezetője elmondta: április 1-én megkezdte működését a szerv, mint önálló költségvetési szerv.


14.12: Javaslat a Miskolc város Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Közalapítvány megszüntetéséhez való hozzájárulás megadására - jelenleg ezt tárgyalja a testület. Az indok: jelenleg a közalapítvány semmilyen tevékenységet nem folytat, illetve sem anyagi, sem személyi feltételét nem lehet megteremteni a további működésének.


14.10: Jelenleg a rezsicsökkentés a téma a testületben. Egészen pontosan az, hogy a testület támogassa a csökkentést. Az ellenzék szerint komolytalanná válik az előterjesztés azért, mert az utolsó pillanatban, reggel kapták meg a képviselők. Az ellenzék szerint nem kellett volna év végén díjat emelni, mert abból visszacsökkentve, nem jelentős a rezsicsökkentés. És úgy vélik, ha ez bekövetkezik, nem lesz pénz energetikai fejlesztésekre. Azt is elmondták: ez egy demagóg előterjesztés.

A városvezetés szerint azonban a rezsicsökkentés hozzájárul ahhoz, hogy a háztartások fogyasztási lehetősége, így a gazdaság is erősödjön. Bírálták a szocialistákat, akik - szerintük - a kormányzásuk alatt kiárusították a stratégiai ágazatokat. Úgy vélik, a kormány helyes utat jár a rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta: a kormány előtt lévő rezsicsökkentés a tavaly márciusi díjcsökkentésről szól.

Azt is elmondták: az önkormányzat azon dolgozik, hogy minél kevésbé terhelje a szemétdíj a lakosokat, ennek eredményét nyáron meg is tapasztalhatják a miskolciak.

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester szerint jogosan követelik a multinacionális cégektől, hogy a rezsicsökkentés érdekében engedjenek a profitjukból. Kiemelte a szocialista kormányzás idején drasztikusan emelkedtek az energiaárak. "A szocialista korszakban az energiaszolgáltatók jól jártak" - fogalmazott.

Az ellenzék szerint a rezsicsökkentés mellett történő aláírásgyűjtés nem más, mint a Kubatov-lista bővítése, illetve politikai attrakció. Illetve tettek egy javaslatot: hogy a következő közgyűlési ülésre a miskolci közszolgáltató cégek kidolgoznának egy javaslatot, hogy ez hogyan érintené őket a rezsicsökkentés, milyen hatással lehet a város gazdaságára. Szerintük így szakmai érvek alapján lehetne dönteni - fogalmaztak a szocialisták.

Zsiga Marcell szerint egy család 7000-8000 forinttal jár jobban, ha megtörténik a rezsicsökkentés.


11.36: Javaslat a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítására - ezt tárgyalja jelenleg a testület.

Ismét szóba került a fészekrakós probléma, amely kapcsán a polgármester újra elmondta: augusztus-szeptember környéként már a város tulajdonába kerülhet néhány lakás.

A rendelet módosítás arról szól: hogy a piaci alapon történő bérbeadást feltételeit vizsgálják felül, a bérbeadási feltételek egyszerűsítése, jogszabály átvezetése a rendeletbe.

Soós Attila (Fidesz): "Jól látható, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a piaci alapon történő bérbeadás iránt. Ez kiváltotta azokat az intézkedéseket, amelyek a módosításban vannak. Sok a beköltöző, itt munkát vállaló a városban. Van pezsgés ezen a piacon, cégek is sokan jelentkeznek lakásbérletre, így nyilatkozniuk kell, mi a szándékuk a lakással. Ha bérelnek partnereiknek, dolgozóiknak, abban partnerek vagyunk."

Jakab Péter (Jobbik): "Cserelakást kell biztosítani, ha a lakás életveszélyes állapotba került, ez akkor jogos, ha nem a lakó miatt történt. Ha mégis, akkor hatósági intézkedésre lenne szükség a lakókkal szemben, mert nem megfelelően gondoskodtak az önkormányzat vagyonáról." Megkérdezte: az Álmos utca felszámolásánál az ott lakók, hol kapnak cserelakást. Hozzátette: reméli, sehol.

Dr. Kovács László (KDNP): "Az előterjesztést a frakcióm támogatja, azért is, hogy ne fordulhassanak elő visszaélések."

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "A MIK volt a szocialista gazdálkodás egyik vesztese. Kötvényt bocsátottak ki, hogy majd az ingatlangazdálkodásból visszafizetik. Így a MIK az egyik legnehezebb vállalati struktúrát örökölte meg 2010-ben."

Takács Gábor (Fidesz): példaértékűnek nevezte a MIK jelenlegi gazdálkodását. Úgy véli, a főutca pozitívan változott az elmúlt évben, annak ellenére - hangsúlyozta -, hogy a válságnak még nem értek a végére.

Dr. Simon Gábor (MSZP): "Érdekes, hogy a MIK gazdálkodásáról szólnak, nem ez a napirend. A MIK december 31-én több mint 400 millió kifizetetlen számlával rendelkezik. A társasházak is hiányolják a MIK befizetetlen közös költségeit. És amikor arról beszélnek, hogy szocialista gazdálkodás, akkor elmondanám, a MIK gazdálkodását az önök ténykedése borította meg. Megemelkedett a hitel és kihúzták a finanszírozási lábát. Ami jó ötlet volt, mármint csökkenteni a bérleti díjat, de erre azért volt szükség, mert nem működik a gazdaság."

Kriza Ákos: "Kihúztuk a finanszírozási lábat, igen, de mindenki tudja ez a város vagyonának elkótyavetyélésére vonatkozott."


11.02: A szocialisták megkapták a szót az ügyrendi javaslatra.

Földesi Norbert frakcióvezető felszólalt: tíz perce lett volna ügyrendi javaslata, azóta elfogadták a napirendeket, nincs miről beszélni. Arra kérte a polgármestert, "ne játsszon álszent demokráciát".

Már az első napirendet, a zárszámadást tárgyalja a testület.

Jakab Péter (Jobbik): "Elolvasva a tavalyi zárszámadást, kiderül, a Fidesz és az MSZP módszertana között nincs különbség. Megfogadhatnák végre a Jobbik tanácsát, elkezdhetnék a forrást teremtő beruházásokat. Ha a magyar állam nem vállalja át a hiteleket, Miskolc csődben lenne, így holnap leszünk csődben." Kiemelte: miskolci vállalkozásoknak kellene munkát biztosítani a beruházásoknál, most nem ez történik. "Az adókkal pedig kivéreztetik a miskolci vállalkozásokat" - fogalmazott.

Kriza Ákos: "A város vagyona jelenleg akkora, mint amekkora soha nem volt. A Jobbik politikája is abba irányul, hogy a multinacionális cégek adóját fokozzuk, az építményadót is ebbe az irányba terjesztettük ki. Akkor ez most hogy egyeztethető össze az önök politikájával?"

Mokrai Mihály (MSZP): "A zárszámadás tartalma nem más, mint hogy a Fidesz kitalált egy virtuális világot, és azt higgyék el az emberek, amit sugallnak nekik. Bár a költségvetéshez kevesen élnek, de a mindennapokban mindenki szembesülhet ennek hosszútávú problémájával."

Elmondta azt is: az adóbevételek nőttek, de ha megnézzük, amit a vállalkozók fizetnek csökkent. "A gazdaság stagnál, nincsennek gazdasági adóbevételek, így a lakossággal fizettetik meg az adókat, ezt mutatja az is, hogy az építményadó-bevétel nő."

"A szállítói tartozás csökkent, de ha ebben az ütemben csökken, akkor 10 év kell, hogy nullára jusson" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Szomorúan tapasztaltam az anyagban a szocioprodukt teljes visszafejlesztését - mondta Mokrai Mihály. "Önök egy működő várost vettek át, de az látszik, lepusztították" - fogalmazott.

Kriza Ákos: komoly szakmai köbtösbe csomagolt csúsztatásnak lehetünk tanúi. "Mi a rezsicsökkenés irányába léptünk el, nem az árbevétel növelés irányába" - tette hozzá, mindezt annak kapcsán, hogy az MSZP szerint csökkent a holding árbevétele.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Az adóság nem tűnt el a miskolci emberek zsebéből, nem ma, de majd holnap súlytani fogja." Kitért az MVK egyik szolgáltatására is, azaz, a buszt hívni lehet. "Először nem hittem a szememnek..."

A polgármester közbe szólt: a tárgyról beszéljen...

Pakusza szerint ez a tárgy, hiszen a kormány elvont 600 millió forintot a közlekedésből, ennek következménye és a felelőtlen gazdálkodásé, hogy hívni kell a buszt...

Soós Attila (Fidesz) az állami számvevőszék jelentését újra felolvasta, utalva arra, hogy a szocialisták nem megfelelően gazdálkodtak. "Aki ezt a zárszámadást elolvasta, azt láthatta, hogy ez volt az a 2012-es év, amelyet a 2011-es konszolidáció után elindított a város a növekedési pályán. Ebben a költségvetésben is megvalósul, hogy minden területre, amely a miskolciaknak fontos több pénz jut. Az is látszik, hogy a vagyongyarapodás, kinek a nevéhez kötődik." Úgy véli, a város működési költségvetése egyensúlyban van, ez egy felelősségteljes gazdélkodás eredménye - fogalmazott. "Azért tesszük a feladatunkat, azért vagyunk, hogy az itt élőknek jobb legyen" - hangsúlyozta.

Dr. Kriza Ákos bejelentette, megérkezett a jekatyerinburgi delegáció, köszöntötte őket. "Olyan területről érkeztek, amelyre a magyarok szeretettel gondoltak és gondolnak" - fogalmazott. Eugeny Porunov, Jekatyerinburg polgármestere is köszöntötte a testületet.

Folytatódott a testületi ülés, a napirend tárgyalása....

Takács Gábor (Fidesz): "Ha valaki hibázik, vagy beismeri, vagy tagadja, hogy elkövette. Úgy gondolom, a szocialista városvezetés olyan gazdaságpolitikát folytatott, amely a város kárára történt. De úgy tesznek, mintha a 2002-2010 között nem ők lettek volna hatalmon, nem ők hagyták volna hátra az adósságot. Átgondolatlan gazdaságpolitikát folytattak. A számok nem hazudnak: kiderül az igazság." Hangsúlyozta: a mostani városvezetésnek sikerült konszolidálnia a helyzetet, úgy, hogy nem terhelték a lakosságot, sőt könnyítették a terheiket.

Tompa Sándor (DK) fejlesztések kapcsán szólalt fel. "Önök az elmúlt 3 év alatt, annak ellenére, hogy bemutatnak vagyongyarapodást, de ez a korábban elindított fejlesztésekből tevődik össze. Az elődök eredményeiből "virítanak". A projekteket jól előkészítetten megörökölték, de nem bírják befejezni. Ilyen a diósgyőri fejlesztés is, amely még mindig nem indult el."

Kriza Ákos: "Hány eredménytelen villamostender volt a Zöld Nyíl kapcsán, nekünk az első eredményes volt. Vagy a főutca burkolása...hogy volt ez a projekt előkészítve. Vagy például a Science múzeum...Lillafüredi Függőkert, először olvassa el az önök munkája alapján készült anyagot, utána kritizálja a kivitelezéseket."

Simon Gábor (MSZP): "Van itt egy hamis kivetítés, ami a város vagyongyarapodását mutatja, mert önök aktiválták azokat a projekteket, amit mi kezdtünk el. Önök semmivel nem gyarapították a város vagyonát."

Miskolc városa a holdinggal együtt 8,5 milliárd forint kifizetetlen számlával rendelkezik - hangsúlyozta.

Kriza Ákos: "A vagyongyarapodás úgyis lehetséges, ha nem adjuk el a város vagyonát. Mi leálltottuk a város vagyonának kiárúsítását."

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Amikor mszp-s politikusok ebben a témában megszólalnak, valamiről megfeledkeznek, a beismerésről, a bocsánat kérésről. Miskolc város történelme nem 2010-ben kezdődött, de a szocialisták az előzményekről szeretnek megfeledkezni. itt hagyott számlák, tartozások, iszonyatos adósságot hagytak a városnak. Vagyis 2010-ben mély gödörben volt Miskolc"

Tompa Sándor bekiabált: "El is hiszi ezt képviselő úr?"

Molnár Péter folytatta: "A miskolciak 2010-ben nemet mondtak a felelőtlen szocialista gazdálkodásra. Majd változás állt be a gazdálkodásban. A zárszámadás rámutat arra, hogy vagyongyarapodás következett be a városban. Emögött saját erők, saját források vannak. Mi nem hagyunk magunk után kifizetetlen számlákat."

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "A város adósságállománya csökkent, éppúgy, mint a regisztrált munkanélküliek száma. És jelentős lépések vannak a város közbiztonságának javulásában is. Ezeket a nagy rendszereket kell kezelni a költségvetésnek, úgy gondolom, ezt folyamatosan kezelik."

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "Önök hölgyek, urak meddig kívánnak még hazudozni. Olyan propagandát idéz az önök hozzászólása, ami szerencsére már elmúlt. Miről beszél a polgármester ezen diagram előtt, és mi van azzal a jegyzőkönyvvel, amelyen 25 milliárdos adósság szerepel és a polgármester úr aláírta a városvezetés átvételekor? Miről beszélnek akkor, amikor az önök által készített beszámoló szerint is kettőször 2,4 milliárdos hitelt vettek fel és az idei évet is hitellel tervezik? Miért nem mondjuk meg a valóságot? Azt, hogy nem megy. Beszélünk adósságátvállalásról, ez a teher nem ment le a miskolciak nyakáról. De várom a dokumentumokat, hogy ön 2010-ben 35 milliárdos adósságot vett át Káli Sándortól."

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester: "Önök a saját bűneiket megpróbálják másra rányomni, mindennek a teteje. Földesi szerint hazudunk, az önök miniszterelnöke hazudott. Önök Gyurcsány Ferenc mellett álltak ki és anak hazug politikája mellett.

Földesi Norbert (MSZP): "Ha ön aláírt egy jegyzőkönyvet 25 milliárdról, a plakátokon más szerepel, hol van az a 11 milliárd különbség?"

Kriza Ákos: 2010-ben volt egy átvétel-átadás, a jegyzőkönyv arról született, amit elém toltak, munkatársaim megvizsgálták utána a teljes városi gazdálkodást, abból születtek a feljelentések.


09.31: Jelenleg a sürgősségi indítványok napirendre vételéről szavaznak a képviselők. Ezek között van az is, amely a Miskolci Sportholding Kft. megalapításáról szól, illetve az önkormányzat, a MIK Zrt., valamint a BOSCH cégcsoport között megkötött Letelepedési Szerződés 3. számú módosításának jóváhagyásáról szól. Ez utóbbit zárt ülésen tárgyalja majd a testület.

A sürgősségiek között van a a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghirdetett Pályaépítési Program IV. ütem pályázatának benyújtására és önrész biztosításáról szóló javaslat is.

A rendészeti szerv vezetőjének megválasztását zárt ülésen tárgyalják majd, az érintettek kérésére, ezt elfogadta a testület.

Ügyrendi javaaslatot nyomtak a szocialisták, de a polgármester nem adta meg a szót. Ebből vita alakult ki, a szocialista frakció hangosan jelezte, hogy tíz perce várnak az ügyrendi javaslatuk elmondására. A polgármester nem vette figyelembe. Megadta a szót Farkasné Hadházi Ildikónak, a gazdasági főosztály vezetőjének. Az MSZP frakció többszöri bekiabálással próbálta jelezni, hogy szólni szeretnének. Majd kabarénak, színjátéknak nevezték, ami a testületi ülésen történik.

Az MSZP frakció azt szerette volna javasolni, hogy vegyék le napirendről azt a javaslatot, amely egy új szemétszállítási cég létrehozásáról szól. Mint portálunknak elmondták: az erről szóló sürgősségi indítványt az utolsó pillanatban kapták meg, így a bizottságok sem tudták véleményezni.


09.11: Dr. Kriza Ákos polgármester azzal kezdte, hogy a elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az idén ne legyen árvíz. Háromszor annyi víz esett, mint szokott - fogalmazott -, ha nem végzik el a munkát, például ároktisztítás, akkor újra gond lett volna. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett abban a munkában, amely Miskolcot megóvta a katasztrófától.

A fészekrakós ügyről is beszélt a városvezető. Bejelentette azt, amit két nappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón: közel 200 lakás esetében Miskolc rendelkezik a követelésekkel, mert aláírták az OTP-vel az erről szóló szerződést. Elindulhat a végrehajtás szakasza, mindent megtesznek azért, hogy ez minél előbb lezáruljon - jelentette ki. Augusztus vége, szeptember eleje lehet az az időpont, amikor elkezdődhetnek a kilakoltatások - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy az őszi közgyűlésen már komoly előrehaladásról tud beszámolni.


Miskolc – ÉM-interjú: A miskolci közgyűlési pártok frakcióvezetői az április 18-ai közgyűlési ülés előterjesztéseiről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában