Helyi közélet

2013.04.19. 12:29

Ülésezett a miskolci közgyűlés - Ki növelte a város vagyonát?

Miskolc - Zárszámadás, rezsicsökkentés támogatása – viták az áprilisi testületi ülésen.

Miskolc - Zárszámadás, rezsicsökkentés támogatása – viták az áprilisi testületi ülésen. A tavalyi évi zárszámadásról szóló javaslat is az egyik napirendi pontja volt a csütörtöki, miskolci közgyűlési ülésnek. Ehhez kapcsolódóan egy diagramot mutatott be a városvezetés, amelyen ábrázolták Miskolc vagyongyarapodását. Ez alapján: míg 2009-ben 194 milliárd volt, addig 2012-ben 212 milliárd lett.

Az ellenzék élesen bírálta ezt a diagramot, a szocialisták szerint ezek hamis adatok, de legalábbis azon projektekre épít a mostani városvezetés, amelyet még a korábbi, szocialista városvezetés kezdett el. Az MSZP kiemelte: nem lehet gyarapodásról beszélni, míg a városnak – a holdinggal együtt – jelenleg 8,5 milliárd forint kifi zetetlen számlája van. A szocialisták szerint a zárszámadás és a költségvetés egy, a Fidesz által kitalált virtuális világ, hogy azt sugallják az embereknek, minden rendben van.

Soha ekkora

A Fidesz-KDNP frakció bírálta a szocialistákat. „Rengeteg számlát, tartozásokat, iszonyatos adósságot hagytak maguk után” – fogalmaztak. Kriza Ákos szerint a város vagyona jelenleg akkora, mint amekkora soha nem volt. Az ellenzéki hozzászólások kapcsán pedig elmondta: szakmai köntösbe csomagolt csúsztatásnak lehettünk tanúi.

A Jobbik képviselői azonban úgy vélték, a Fidesz és MSZP gazdálkodása közt nincs különbség. Kritikával illették az adósságkonszolidációt is, szerintük ez rövidtávú megoldás. Illetve hiányolták a forrásteremtő beruházásokat és kifogásolták, hogy a városvezetés nem juttatja helyzetbe a miskolci vállalkozásokat.

Szóba került az MVK Zrt. által bevezetett új program is, amelyről lapunk is beszámolt: április 22-től négy viszonylat esetében este 8 óra után hívni kell a buszt, ha valaki utazni szeretne. (A témával a részletesen foglalkozunk. – a szerk.) Az ellenzék szerint ez azért van, mert elvontak 600 milliót a vállalattól.

Javaslatot tettek

Éles vitát váltott ki a kormány rezsicsökkentési kezdeményezését támogató javaslat is. Az ellenzék szerint nem kellett volna év végén díjat emelni, mert abból visszacsökkentve, csupán szemfényvesztés a rezsicsökkentés. És úgy vélik, ha ez bekövetkezik, nem lesz pénz energetikai fejlesztésekre. A szocialisták tettek egy javaslatot: a következő közgyűlési ülésre a miskolci közszolgáltató cégek dolgozzanak ki egy anyagot, hogy a rezsicsökkentés hogyan érintené őket, milyen hatással lehetne a város gazdaságára. Szerintük így szakmai érvek alapján lehetne dönteni. Ezt nem fogadta el a testület. A városvezetés szerint azonban a rezsicsökkentés hozzájárul ahhoz, hogy a háztartások fogyasztási lehetősége, így a gazdaság is erősödjön.

ÉM-NSZR


Miskolc – A képviselők 18 napirendet tárgyaltak az áprilisi, miskolci testületi ülésen, köztük a zárszámadást, a lakcímbejelentésről szóló rendeletet. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában