Helyi közélet

2013.04.17. 07:21

Nézőpont: A katona nem fázik...

<em>Jó néhány sorstársammal egyetemben engem is az a megtiszteltetés ért, hogy ifjú koromban sorállományúként majd’ egy évet tölthettem el a Magyar Néphadsereg kötelékében. Bár az eltelt idő sok mindent megszépít, és egy-két sör után a vicces - vagy legalábbis annak tartott - történetek kerülnek elő, azért még ma is emlékszem rá, milyen nehezen szoktam hozzá a katonai gondolkodásmódhoz</em>. <strong>Szendrei Péter jegyzete</strong>.

Jó néhány sorstársammal egyetemben engem is az a megtiszteltetés ért, hogy ifjú koromban sorállományúként majd’ egy évet tölthettem el a Magyar Néphadsereg kötelékében. Bár az eltelt idő sok mindent megszépít, és egy-két sör után a vicces - vagy legalábbis annak tartott - történetek kerülnek elő, azért még ma is emlékszem rá, milyen nehezen szoktam hozzá a katonai gondolkodásmódhoz. Szendrei Péter jegyzete.Marcaliban azt a szólás járta, hogy a hadseregben ami szögletes, azt gurítják, ami gömbölyű, azt meg cipelik - vagyis eleve halálraítélt vállalkozás logikát keresni az egyenruhások gondolkodásában. Hasonlóan nehéz volt megszokni, hogy ha valakinek volt valami panasza, arra mindig volt válaszul egy katonai bölcsesség. Például: ha éhségről panaszkodtunk, mert mondjuk egész délelőtt kinn hemperegtük a sárban a bizei határban, a válasz jobbára ennyi volt: „A katona nem éhes, csak érzéki csalódása van”. Ha valaki didergett, az rendszerint megkapta, hogy a katona nem fázik, csak érzéki csalódása van.

Valamiért mindig ez jut eszembe, amikor a közbiztonság kérdéséről szó esik. Általában egy felháborító, konkrét eset kapcsán kerül elő a kérdés, mire valaki azonnal megfogalmazza: romlott a közbiztonság. A rendőrség - aminek gondolkodásmódja, már bocsánat, de engem egyre inkább emlékeztet a néphadseregben uralkodó „szögletes” gondolkodásmódra - meglobogtatja az ennek ellentmondó statisztikáit. Ideje tehát civilizálni a katonai lózungot: az állampolgár nem fél, csak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában